Acanthus - AcanthaceaeHet geslacht Acanthus hoort thuis in het Middellandse-Zeegebied, Portugal, Afrika en Azië. In de landen rond de Middellandse Zee vindt men ze inheems of verwilderd in de tuinen terug. De meest courante en bekende soort is Acanthus mollis of zacht acanthus.
Alle acanthussoorten zijn theoretisch in ons klimaat groenblijvend met meestal donkergroene, onregelmatig en grof getande bladeren, bij sommige opvallend purper gekleurde tinten. De bladeren maken de plant decoratief tot ver in de winter en vormen een dicht dek in borderhoeken. Ze vallen meteen op omdat ze veel licht reflecteren. De naam is afkomstig van het Griekse akanthos = berenklauw en akantha = stekel. In de tuinaanleg worden acanthus veel toegepast als solitair. De bladeren spelen sinds de oudheid in de ornamentiek een belangrijke rol. Ook de vaak geaderde bloemen zijn indrukwekkend, de bloeiwijze is een aar. De bloemen hebben gerimpelde kroonblaadjes en overlappende schutbladeren en hebben veel zon nodig om tot bloei te komen. De zaadkapsels bevatten 2 tot 4 glanzende, bruine, dikke zaden.
Toepassing :
Acanthus wordt beschouwd als een architectonische plant, ze benadrukken heel nadrukkelijk de verticale lijnen in een kleurenschema. Het blad kan dienst doen als basisstructuur. In hun natuurlijk omgeving, het Middellandse Zeegebied, zijn ze vaak te zien in combinatie met olijfbomen. Prima solitair in een kleine tuin of als borderplant in grote borders. Kan ook heel goed gebruikt worden bij een heesterbeplanting, waar ze bijv. kunnen dienst doen als bodembedekking onder bladverliezende heesters. Mooie combinaties zijn de maken met bijv. Salvia x superba, Lavatera olbia ´Rosea´, Malva moschata, Echinaceae purpurea. Acanthus naast Helenium, dat een nogal teleurstellend blad heeft. In combinatie met Eryngium giganteum ´Miss Wilmott´s Ghost´, Artemisia ´Powis Castle´ en Rosa ´Tynwald´, het blad van de Eryngium contrasteert goed met de sterk glanzende acanthus in een ´zilveren´ border met wittinten of pastelkleuren. Caryopteris met de grijsgroene bladeren is erg mooi naast het diepgroene loof van de Acanthus. Acantus is ook goed toepasbaar in wilde Engelse tuinen, vooral de A. spinossus kan je in het oog doen springen tussen de nevelige Engelse kleurtinten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Acanthus spinosus 'Spinosissimus' - stekelacanthus

Naam: Acanthus spinosus īSpinosissimusī

Nederlandse naam: stekelacanthus

Familie: Acanthaceae

Andere gebruikte benamingen: Acanthus spinosissimus Desf.

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: paars met wit

Hoogte min-max: 0.8-1.2

Bladeren: sterker ingesneden

 

Acanthus spinosus 'Spinosissimus' - stekelacanthus

Informatie, teelt:

De stekelacanthus Acanthus spinosus is afkomstig uit DalmatiŽ en voelt zich thuis op een steenachtige, maar goed doorlatende grond. Een vastere en doornigere versie van Acanthus mollis. De elegante pieken met witte bloemen hebben een purperen tint en zijn smaller dan de andere Acanthus. Heeft wel wat winterbescherming nodig.

Geef deze grote planten voldoende ruimte om uit te groeien. De opvallende stelen met roze, witte of lila, trompetvormige bloemen wuiven boven 30 tot 60 cm lang blad. Eind lente tot begin zomer worden de bloeistelen 60 cm lang op stelen van 60 tot 90 cm. Uitstekende achtergrondbeplanting. Te gebruiken in (droog)boeketten. In de winter bedekken. Uitgebloeide bloemen verwijderen. De lange wortels maken de planten moeilijk uitroeibaar na worteling, dus plant deze op een plaats waar deze zich niet kunnen verspreiden. Tussen oktober en maart gemakkelijk te scheuren.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is vorstgevoelig

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

Zone (USDA): 6-9

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!