TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 Vaste planten
Clematis recta

4391.htm

Naam: Clematis recta

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: enkel, wit

Bladeren: -

Clematis†recta

Foto: http://www.home.ch/~spaw6993/
Vivaces/ClemRecta.jpg
 

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

 

Informatie, teelt: 

Clematis recta is geen klimmende clematis en wordt daarom onder de vaste planten groep gerekend. Hij is inheems in Zuid- en Midden-Europa tot in het gematigde deel van AziŽ. Dit is een rechtopgroeiende, niettemin vrij hoog (100 tot 120 centimeter) groeiende clematissoort die in de zomer bloeit met enkelvoudige, melkwitte bloemen. Die bloemen van 1.5 cm groot verschijnen in grote getalen op rechtopstaande pluimen. Het zijn sterke planten.

Gebruik:

In de rotstuin of in de border in combinatie met andere vaste planten, doch het is aangewezen de planten te steunen en op te binden. Heel mooi in combinatie met ridderspoor (Delphinium) en muurbloemen.

Vermeerderen door zaaien, afleggen of delen.

Indeling: behoort tot de groep van de wilde Clematis.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

6-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!