TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Aconitum - RanunculaceaeAconitum is bekend om het sterke gif dat de meeste soorten bevatten. Het geslacht omvat en hondertal soorten. Reeds lang geleden werden ze gebruikt voor opzettelijke vergiftiging, gaande van de executie van misdadigers, het vergiftigen van wolven tot het besmetten van drinkwater van de vijand. In uw tuin komt het hopelijk zover niet :)
Vandaag de dag wordt aconitum nog gebruikt in de farmaceutische industrie. Kenmerkend zijn de 5-tallige bloemen die lijken op die van Delphinium (ridderspoor). De kroonbladeren produceren nectar, daarom trekken de planten zo makkelijk hommels aan. De bladeren zijn vaak sterk ingesneden. De wortels bestaan vaak uit knolvormige wortelstokken. Wordt in de matige streken van het noordelijk halfrond vooral aangetroffen aan bosranden in bergachtige streken met een frisse, koele en humusrijke grond.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Aconitum henryi 'Spark's Variety' - monnikskap

495.htm

Naam: Aconitum henryi 'Spark's Variety'

Nederlandse naam: monnikskap

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (A. cammarum 'Spark's Variety')

Bloeitijd: 7-10

Bloemkleur: diepblauw

Bladeren: -

 

Informatie, teelt: 

Aconitum henryi 'Spark's Variety' heeft een sterk vertakkende bloeiwijze aan 70 tot 120 cm lange stengels, wat hem een vrij slungelse indruk geeft. Hij groeit vaak kruipend en liggend of steunend op andere planten. Beter is de planten te steunen. Voor dat extra werk word je wel beloond met prachtige diepblauwe bloemen die dicht in trossen bij elkaar zitten.

Spark 's Variety wordt beschouwd als een vorm van de Chinese Aconitum henryi.

Gebruik:

Aconitum zijn zťťr mooie borderplanten die bloeien met lange trossen van 5-tallige bloemen. Ze worden veel toegepast in natuurtuinen en bostuinen. Ook in de vaste planten border leveren zij altijd een meerwaarde. Ze zijn mooi in combinatie met Astilbe, Cimicifuga, Anemone (Japanse en herfstanenmonen), Digitalis en Monarda.

Standplaats:

Zij groeien in elke cultuurgrond die voldoende vochtig is maar goed doorlatend. Ze houden van zon maar prefereert bij voorkeur een licht beschaduwde plek met morgenzon. Vooral in de winterperiode moet het grondwater en regenwater snel en afdoende afgevoerd worden.

Giftigheid:

Alle delen van de monnikskap plant zijn giftig, dwz. zowel de bladeren, bloemen, stengels als de wortels. Vandaar zijn ze ook veilig voor konijnenvraat.

Vermeerderen: kan vaak door zaaien maar is veel makkelijker door het delen van de knolvormige wortelstokken in het najaar of het vroege voorjaar.

Ziekten en plagen: verwerkingsziekte komt vaak voor. Zie http://www.tuinkrant.com/tuindokter  voor een overzicht.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

Zone (USDA):

6-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!