Delphinium - RanunculaceaeHet ridderspoor is een geslacht met 400 soorten winterharde of eenjarige planten en kruidachtige overblijvende planten met gespoorde bloemen. De meeste soorten zijn afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Ondanks het grote aantal soorten zijn er in verhouding maar weinig in cultuur. In tuinen vindt men voornamelijk de eenjarige ridderspoor en een groep van overblijvende hybriden, die zijn afgeleid van D. elatum. De hybriden met hun statige, opvallende bloeiwijzen, zijn als borderplanten zeer geliefd. Recente kruisingen beogen andere variëteiten met rode en gele bloemen te krijgen. Ze beginnen allemaal als een toef langgesteelde wortelbladeren die bestaan uit 3-7 segmenten. Bij de tuinhybriden onderscheiden we 5 grote hybride groepen:
Belladonna groep, Blackmore groep, Elatum groep, Langdon groep, Pacific Giant groep. Zij passen perfect in de border. Wilde soorten zijn goed te gebruiken aan bosranden. De kleinblijvende riddersporen zijn bruikbaar in de rotstuin waar ze echte blikvangers zijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Delphinium grandiflorum - Chinese ridderspoor

5367.htm

Naam: Delphinium grandiflorum

Nederlandse naam: Chinese ridderspoor

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Delphinium chinense)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: blauw

Hoogte: 0.3-0.5

Bladeren: handvormig, met slippen

Delphinium grandiflorum - Chinese ridderspoor
Foto http://www.thegurugarden.com

Informatie, teelt: 

Delphinium grandiflorum of de Chinese ridderspoor is afkomstig uit West-SiberiŽ en West-China. Het is een bijzondere lage soort, niet hoger dan 30-50 cm en daarom ook geschikt voor de rotstuin. In et algemeen levende planten echter niet lang en hun bloeitijd is kort te noemen ten opzicht van de grotere soorten. Opvallend zijn de bladeren die handvormig zijn met veel smalle slippen.

Riddersporen houden van een plek in de volle zon. Ze zijn probleemloos winterhard. Ze houden niet van winderige plaatsen. Steunen is bijna altijd noodzakelijk. Zorg voor een goede vruchtbare en doorlatende bodem die rijk is aan compost maar zeker niet overbemest is, want dan vallen ze makkelijker om. Voor een goed groei moet je voldoende ruimte voorzien. Zowel tť natte als tť drogen gronden zijn nadelig.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

Aantal planten per m2:

5-7

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!