Delphinium - RanunculaceaeHet ridderspoor is een geslacht met 400 soorten winterharde of eenjarige planten en kruidachtige overblijvende planten met gespoorde bloemen. De meeste soorten zijn afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Ondanks het grote aantal soorten zijn er in verhouding maar weinig in cultuur. In tuinen vindt men voornamelijk de eenjarige ridderspoor en een groep van overblijvende hybriden, die zijn afgeleid van D. elatum. De hybriden met hun statige, opvallende bloeiwijzen, zijn als borderplanten zeer geliefd. Recente kruisingen beogen andere variëteiten met rode en gele bloemen te krijgen. Ze beginnen allemaal als een toef langgesteelde wortelbladeren die bestaan uit 3-7 segmenten. Bij de tuinhybriden onderscheiden we 5 grote hybride groepen:
Belladonna groep, Blackmore groep, Elatum groep, Langdon groep, Pacific Giant groep. Zij passen perfect in de border. Wilde soorten zijn goed te gebruiken aan bosranden. De kleinblijvende riddersporen zijn bruikbaar in de rotstuin waar ze echte blikvangers zijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Delphinium 'Galahad' - Ridderspoor

5381.htm

Naam: Delphinium Pacific Giant Groep 'Galahad'

Nederlandse naam: Ridderspoor

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: sneeuwwit

Hoogte: 1.4-1.8

Bladeren: handvormig, gelobd

Delphinium 'Galahad' - Ridderspoor

Informatie, teelt: 

Delphinium 'Galahad' is een aloude hybride met sneeuwwitte bloemen aan stengels tot 180 cm hoog. Handvormig gevormde bladeren met 3-7 lobben. Zeer rijkbloeiend maar wel kortlevend.

Standplaats:

Riddersporen houden van een plek in de volle zon. Ze zijn probleemloos winterhard. Ze houden niet van winderige plaatsen. Steunen is bijna altijd noodzakelijk. Zorg voor een goede vruchtbare en doorlatende bodem die rijk is aan compost maar zeker niet overbemest is, want dan vallen ze makkelijker om. Voor een goed groei moet je voldoende ruimte voorzien. Zowel tť natte als tť drogen gronden zijn nadelig.

Gebruik:

Het zijn prachtige borderplanten die altijd de aandacht trekken. Steunen is meestal noodzakelijk. Het zijn zeer gewaardeerde snijbloemen die mooi te combineren zijn met pioenen, oosterse papavers en lelies. Altijd steunen, zonder steun knakken de bloemenstengels om.

Groep:

Deze ridderspoor behoort tot de Pacific Giant groep. Dit zijn kortlevende riddersporen die echter erg rijkelijk bloeien tijdens hun bestaan. Ze zijn allemaal afkomstig van de Californische Delphinium elatum. Pacific-hybriden zijn statige planten van 1.5 m of hoger met enkele, halfgevulde en zelfs gevuldbloemige bloemen die elkaar verdringen aan rechte, stijve aren. Er zijn nu ook lagergroeiende cultivars die slechts 80 cm hoog worden. De Pacific Giant group zijn niet de sterkste riddersporen.

Vermeerderen:

Om de soortechtheid te bewaren kan je stekken of delen van de wortelstokken die vlezig zijn. Enkele soorten komen ook zaadecht terug. De meeste Pacific soorten zijn gemakkelijk via zaad te kweken maar meestal ontstaat na enige tijd toch een kleurverloop.

Ziekten en plagen:

Plant ridderspoor ruim op voldoende afstand van elkaar zodat ze vrij staan en kunnen uitgroeien tot stevige, gezonde planten. Bij een te dichte stand is er meer kans op meeldauw. Slakken lusten in het voorjaar de uitkomende blaadjes. Zie ook bij de tuindokter op http:/www.tuinkrant.com/tuindokter/

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

Aantal planten per m2:

3-5

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!