Delphinium - RanunculaceaeHet ridderspoor is een geslacht met 400 soorten winterharde of eenjarige planten en kruidachtige overblijvende planten met gespoorde bloemen. De meeste soorten zijn afkomstig uit de gematigde streken van het noordelijke halfrond. Ondanks het grote aantal soorten zijn er in verhouding maar weinig in cultuur. In tuinen vindt men voornamelijk de eenjarige ridderspoor en een groep van overblijvende hybriden, die zijn afgeleid van D. elatum. De hybriden met hun statige, opvallende bloeiwijzen, zijn als borderplanten zeer geliefd. Recente kruisingen beogen andere variëteiten met rode en gele bloemen te krijgen. Ze beginnen allemaal als een toef langgesteelde wortelbladeren die bestaan uit 3-7 segmenten. Bij de tuinhybriden onderscheiden we 5 grote hybride groepen:
Belladonna groep, Blackmore groep, Elatum groep, Langdon groep, Pacific Giant groep. Zij passen perfect in de border. Wilde soorten zijn goed te gebruiken aan bosranden. De kleinblijvende riddersporen zijn bruikbaar in de rotstuin waar ze echte blikvangers zijn.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Delphinium semibarbatum - Ridderspoor

5397.htm

Naam: Delphinium semibarbatum

Nederlandse naam: Ridderspoor

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Delphinium zalil, Delphinium sulfureum)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: zwavelgeel, oranje puntjes

Hoogte: 0.8-1.2

Bladeren: handvormig, zeer fijn

Delphinium semibarbatum- Ridderspoor

Informatie, teelt:

Delphinium semibarbatum is zo bijzonder omwille van zijn gele bloemen wat een uitzondering is in het riddersporen sortiment. Hij is afkomstig uit het warme Iran en Noord-India waar de bloemen gebruikt worden om zijde te verven. Dit is een plant voor de ťchte liefhebbers. Moeilijk verkrijgbaar en moeilijk te houden. Zeldzaam maar van zo'n grote schoonheid. Deze ridderspoor heeft een knolvormige wortelstok die gevoelig is voor vorst en een te natte standplaats. Een prachtige plant maar geeft hem een plaatsje op het warme zuiden. De bladeren zijn handvormig en zeer fijn verdeeld. De bloemen zijn zwavelgeel met oranje puntjes. Groeit zo'n 100 cm hoog en 25 cm breed.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- geschikt voor groepsbeplantingen

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

Aantal planten per m2:

5-7

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!