Euphorbia - EuphorbiaceaeMet zijn 300 geslachten en bijna 2000 soorten is de wolfsmelkfamilie de op 3 na grootste plantenfamilie. Het voornaamste verspreidingsgebied ligt in tropisch Amerika en Zuid-Afrika. Ze komen ook nog voor in tropische en subtropische gebieden van andere werelddelen. Slechts een paar geslachten zijn inheems in de gematigde zones van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat ze allen een melksap bevatten, vandaar ook hun naam wolfsmelk. Op grond van hun levensvorm kunnen we het wolfsmelk geslacht in verschillende groepen onderverdelen: eenjarige soorten, overblijvende vaste planten soorten, succulente kamerplanten, e.a. In Nederland en België komen enkele soorten in het wild voor zoals Euphorbia helioscopia. Het is een uiteenlopende groep maar allen vormen aantrekkelijke schutbladeren. Enkele tuinrassen zijn bij ons wintergroen. Sommige soorten prefereren een vochtige, andere dan weer een droge standplaats.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Euphorbia amygdaloides var. robbiae - amandelwolfsmelk
 

Naam: Euphorbia amygdaloides var. robbiae

Nederlandse naam: amandelwolfsmelk

Familie: Euphorbiaceae

Andere gebruikte benamingen: Euphorbia robbiae

Bloeitijd: 5-7

Bloemkleur: geel

Hoogte min-max: 0.25-0.4

Bladeren: smal donkergroen en bijna rond

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar is deze plant
verkrijgbaar?
Zoek het op
Plantenvinder.NET

Euphorbia amygdaloides var. robbiae - amandelwolfsmelk

 Snoeitip


 

Informatie, teelt:

Euphorbia amygdaloides var. robbiae is afkomstig uit het noordwestelijk deel van Klein AziŽ. Deze wolfsmelk soort is met zijn worteluitlopers een hele nuttige bodembedekker. Hij doet het ook goed op een droge grond op een halfschaduw rijke plek. Dit is altijd een moeilijke combinatie maar deze plant is dus toepasbaar als bodembedekker onder bomen op zandige tuingronden, mits voldoende te kalken natuurlijk. De bladeren van deze variŽteit zijn breder, glanzend donkergroen en staan dicht opeen aan de uiteinden van de takken en zijn bijna rond. Bijzonder opvallend is het overblijvende blad, dat overigens in strenge winters te lijden zal hebben van de strengste vorst als het niet wordt beschut. Het blad contrasteert mooi met de limoengroene dekbladeren die lang zichtbaar blijven en aan de tweejarige twijgen verschijnen.

Toepassing

Wolfsmelksoorten vallen vooral op door de kleurige schutbladen, die om de vrij onopvallende bloempjes groeien. Deze bladhoudende tuinplanten worden 25 ŗ 40 cm hoog, houden van droge grond en laten zich goed combineren in een border of voor een heestergroep. Het is een kalkminnende soort die de voorkeur geeft aan halfschaduw tot schaduwrijke plaatsen en zich goed aanpast aan een groeiomgeving met heesters. Bescherm de planten tijdens de ergste vorstperioden.

Euphorbia amygdaloides var. robbiae - amandelwolfsmelk - foto Jo Bogaerts

Giftigheid

De naam wolfsmelk heeft betrekking op het witte melksap. Op de huid van daarvoor gevoelige mensen kan het lichte irritatie geven.

Vermeerdering: De plant zaait zichzelf uit en vormt broedknolletjes op de wortel. Vermeerdering en teelt gaat het best door middel van stekken.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

deze plant bevat giftige plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Aantal planten per m2: 7-9

Zone (USDA): 7-9

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!