Helleborus - RanunculaceaeHelleborus een 20-tal soorten winterharde groenblijvende en bladverliezende overblijvende planten. Deze in de winter bloeiende planten zijn geschikt voor de border en leveren ook goede snijbloemen. Alle soorten zijn giftig. Helleborus is een geslacht van langlevende vaste planten. De diep ingesneden, glanzende bladeren van Helleborus zijn eigenaardig van vorm: vaak lijken ze enigszins op waaiers. De grote klokvormige bloemen kunnen naargelang de soort, de strengheid van de winter en de standplaats, vanaf december tot april in de tuin verschijnen. De bloemen bestaan uit grote, fraai gekleurde kelkbladeren (bij de meeste bloemen zijn kelkbladeren groen). Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Later groeien uit de nectariën zaadpeulen die in juni openspringen en hun glimmend-zwarte zaden laten vallen. Helleborus zijn vaste planten die zo ongestoord mogelijk willen blijven en liefst op dezelfde plaats blijven staan. De verlangen een rijke grond, lemighumusrijk, kalkhoudend en vooral in de lente en de voorzomer niet te droog. De groei situeert zich dan ook vnl. in het voorjaar en najaar want in de zomer valt de groei, door de warmte, zo goed als stil. Tijdens de zomer dan ook niet bemesten. De beste ph is 5-5.5. Helleborus groeit goed op alle gronden als die maar niet te droog en voldoende gedraineerd is. Om van de voorjaarsbloei te kunnen genieten worden ze best zo vroeg mogelijk geplant. Sinds enkele jaren hebben ook de bloemschikkers Helleborus ontdekt. Vooral bloemen van Helleborus orientalis en Helleborus niger worden in gestileerde bloemstukken en kransen gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Helleborus argutifolius - nieskruid

7602.htm

Naam: Helleborus argutifolius

Nederlandse naam: nieskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Helleborus corsicus, Helleborus lividus ssp. corsicus)

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: appelgroenachtig

Hoogte: 0.5-0.75

Bladeren: Bladslippen groen, met ruwe stekelige tanden

 

TK Plantengids macro-afbeelding 1024x800 pixels - http://www.tuinkrant.com/plantengids/ - ook verkrijgbaar op cd-rom

Helleborus argutifolius - nieskruid

Topkeuze

Topkeuze omdat dit de beste Helleborus is voor een zonnige en ietwat drogere standplaats. 

Informatie, teelt: 

Helleborus argutifolius is inheems in de maquis van Corsica en SardiniŽ. Hij groeit er op droge, open plekken tussen varens, langs beken en in bermen. Bij goed groeiende exemplaren kunnen de bloemstengels tot 75 cm lang worden. Steunen is een goede maatregel. Helleborus argutifolius heette vroeger eigelijk Hellebrous corsicus. Ze bloeien met appelgroene bloemen van 2 tot 2.5 cm groot. In het eerste groeijaar vormt de plant alleen bladeren. In de volgende jaren worden dan de stengels gevormd met de fraaie grijzig-groene gestekelde en getande winterharde bladeren. Een winderige plaats is niet geschikt, en zeker geen plekje op een schrale oostenwind. Ook strenge late nachtvorst kan de plant schaden. Een oud laken of iets dergelijks kan de schade beperkt houden of voorkomen. Wordt de plant ouder dan maakt hij meerdere bloemstengels en gaat enigszins op een groenblijvende struik lijken. 

Gebruik: 

Als solitair te midden van lagere en later bloeiende beplanting, naast een verhard gedeelte in de tuin, een pad of een groot terras, is deze Helleborus argutifolius een aanwinst voor de tuin. De plant heeft een sterke uitstraling en omdat de nieuwe stengels begin mei al gedeeltelijk gevormd zijn, is de plant nooit lelijk. Vroege bloeiers zijn goede partners, zoals de winterbloeiende Cyclamen coum, primula's, longkruid, Sanguinaria canadensis of Trillium. Passende buren zijn lage bladhoudende heesters en allerhande varens. 

Standplaats: 

Deze helleborus staat graag in de volle zon staan. Door de warmte groeien ze in de zomer wat langzamer. Ze zijn redelijk winterhard maar het is toch aan te raden de planten in de winter wat te beschermen. De bloemknoppen kunnen soms begin februari al behoorlijk ontwikkeld zijn. Een vorstperiode hoeft de planten beslist niet te ruÔneren, als ze maar behoorlijk worden toegedekt. Het schadelijkst is droog vriezend weer in combinatie met de soms al warme februarizon. Een omgekeerd sinaasappelkistje met daarover een oude doek kan droogvriezen voorkomen. 

Giftigheid: 

Alle plantendelen zijn zwak giftig. De zaden kunnen bij het oogsten jeuk veroorzaken en pijn in de vingers. Ze bevatten hellebrine, dat plaatselijk huid- en slijmvliezen irriteert en helleborine, een giftig bestanddeel dat op het hart inwerkt zoals de digitaline uit vingerhoedskruid. Vergiftigingsverschijnselen met Helleborus komen uiterst zelden voor en de giftigheid is zeker geen reden om deze magnifieke plant uit de tuin te bannen. 

Vermeerdering: de planten worden niet oud (kortlevend) maar kunnen makkelijk vermeerderd worden door zaad en ze zaaien zichzelf ook makkelijk uit. 

Ziekten en plagen: 

zie bij de tuindokter op http//www.tuinkrant.com/tuindokter/

Helleborus argutifolius - nieskruid

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

http://www.vasteplantenjobogaerts.be
Vaste Planten
kwekerij
Jo Bogaerts

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!