Helleborus - RanunculaceaeHelleborus een 20-tal soorten winterharde groenblijvende en bladverliezende overblijvende planten. Deze in de winter bloeiende planten zijn geschikt voor de border en leveren ook goede snijbloemen. Alle soorten zijn giftig. Helleborus is een geslacht van langlevende vaste planten. De diep ingesneden, glanzende bladeren van Helleborus zijn eigenaardig van vorm: vaak lijken ze enigszins op waaiers. De grote klokvormige bloemen kunnen naargelang de soort, de strengheid van de winter en de standplaats, vanaf december tot april in de tuin verschijnen. De bloemen bestaan uit grote, fraai gekleurde kelkbladeren (bij de meeste bloemen zijn kelkbladeren groen). Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Later groeien uit de nectariën zaadpeulen die in juni openspringen en hun glimmend-zwarte zaden laten vallen. Helleborus zijn vaste planten die zo ongestoord mogelijk willen blijven en liefst op dezelfde plaats blijven staan. De verlangen een rijke grond, lemighumusrijk, kalkhoudend en vooral in de lente en de voorzomer niet te droog. De groei situeert zich dan ook vnl. in het voorjaar en najaar want in de zomer valt de groei, door de warmte, zo goed als stil. Tijdens de zomer dan ook niet bemesten. De beste ph is 5-5.5. Helleborus groeit goed op alle gronden als die maar niet te droog en voldoende gedraineerd is. Om van de voorjaarsbloei te kunnen genieten worden ze best zo vroeg mogelijk geplant. Sinds enkele jaren hebben ook de bloemschikkers Helleborus ontdekt. Vooral bloemen van Helleborus orientalis en Helleborus niger worden in gestileerde bloemstukken en kransen gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Helleborus nigercors (x) - kerstroos, nieskruid

 

7624.htm

Naam: Helleborus nigercors (x)

Nederlandse naam: nieskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 1-4

Bloemkleur: witte, grote

Hoogte: -

Bladeren: afwijkende vormen

Helleborus nigercors (x) - kerstroos, nieskruid

Foto: http://www.miyosi.co.jp/
ababa/square/Helleborus/
Helleborus.html
 

Informatie, teelt: 

Helleborus nigercors (x) is een hybride ontstaan uit de kruising van Helleborus niger en Helleborus argutifolius. Als goed eigenschappen combineert hij de grote, witte bloemen van de Helleborus niger met de rijke bloei van de Helleborus argutifolius. De vorm en groei kan nogal afwijken naargelang de ouderlijke eigenschappen bij de kruising worden doorgegeven. De bloemen zijn steriel en dus zeer moeilijk te vegetatief te vermenigvuldigen, zodat ze meestal gekweekt worden door kunstmatige bestuiving van Helleborus niger met stuifmeel van Helleborus argutifolius. De hieruit voorkomende zaailingen, zoals bijvoorbeeld de cultivar 'Alabaster', staan eerder dichtbij de Helleborus niger. Andere zaailingen die dan weer nauwer verwant zijn met Helleborus argutifolius en over een langere stengel beschikken, kunnen zijn voortgekomen uit een omgekeerde bestuiving. 

Gebruik: 

Als solitair te midden van lagere en later bloeiende beplanting, naast een verhard gedeelte in de tuin, een pad of een groot terras, is deze Helleborus een aanwinst voor de tuin. De plant heeft een sterke uitstraling en omdat de nieuwe stengels begin mei al gedeeltelijk gevormd zijn, is de plant nooit lelijk. Vroege bloeiers zijn goede partners, zoals de winterbloeiende Cyclamen coum, primula's, longkruid, Sanguinaria canadensis of Trillium. Passende buren zijn lage bladhoudende heesters en allerhande varens. Een andere prima standplaats voor Helleborus is in de lichte zomerschaduw onder bladverliezende struiken en bomen die geen al te dicht bladerdek vormen. Zulke geschikte bomen zijn Gleditsia, notelaar, Japanse kers en allerhande fruitbomen. 

Ziekten en plagen: 

zie bij de tuindokter op http//www.tuinkrant.com/tuindokter/

Standplaats lichtbehoefte

schaduw

- plant met geurende eigenschappen

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Aantal planten per m2:

5-7

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!