Helleborus - RanunculaceaeHelleborus een 20-tal soorten winterharde groenblijvende en bladverliezende overblijvende planten. Deze in de winter bloeiende planten zijn geschikt voor de border en leveren ook goede snijbloemen. Alle soorten zijn giftig. Helleborus is een geslacht van langlevende vaste planten. De diep ingesneden, glanzende bladeren van Helleborus zijn eigenaardig van vorm: vaak lijken ze enigszins op waaiers. De grote klokvormige bloemen kunnen naargelang de soort, de strengheid van de winter en de standplaats, vanaf december tot april in de tuin verschijnen. De bloemen bestaan uit grote, fraai gekleurde kelkbladeren (bij de meeste bloemen zijn kelkbladeren groen). Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Later groeien uit de nectariën zaadpeulen die in juni openspringen en hun glimmend-zwarte zaden laten vallen. Helleborus zijn vaste planten die zo ongestoord mogelijk willen blijven en liefst op dezelfde plaats blijven staan. De verlangen een rijke grond, lemighumusrijk, kalkhoudend en vooral in de lente en de voorzomer niet te droog. De groei situeert zich dan ook vnl. in het voorjaar en najaar want in de zomer valt de groei, door de warmte, zo goed als stil. Tijdens de zomer dan ook niet bemesten. De beste ph is 5-5.5. Helleborus groeit goed op alle gronden als die maar niet te droog en voldoende gedraineerd is. Om van de voorjaarsbloei te kunnen genieten worden ze best zo vroeg mogelijk geplant. Sinds enkele jaren hebben ook de bloemschikkers Helleborus ontdekt. Vooral bloemen van Helleborus orientalis en Helleborus niger worden in gestileerde bloemstukken en kransen gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Helleborus orientalis - oosters nieskruid

Topkeuze

7628.htm

Naam: Helleborus orientalis

Nederlandse naam: Oosters nieskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Helleborus kochii)

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: gemengde

Hoogte: 0.4-0.5

Bladeren: 7-10 ongedeelde of gevorkte slippen, tot 45 cm groot

TK Plantengids macro-afbeelding 1024x800 pixels - http://www.tuinkrant.com/plantengids/ - ook verkrijgbaar op cd-rom

Helleborus orientalis - oosters nieskruid

Informatie, teelt: 

Helleborus orientalis is inheems in het Noordoosten van Griekenland, West-Turkije en verder oostelijk langs de Zwarte-Zeekust tot de zuidelijke Kaukasus en GeorgiŽ. Daar komt hij voor in kreupelhout en aan bosranden, meestal op grazige plaatsen in zware grond. In Turkije en Griekenland zijn de bloemen meestal wit of groenachtig, zelden met rose randen. Het oosters nieskruid is populair en bloeit van februari tot april. In de vakhandel worden ze aangeboden met gemengde kleuren. Die kleuren zijn tinten van wit, geel, groen, roze, rood en paars. De Helleborus orientalis op kleur geselecteerd worden als aparte cultivars beschouwd. Planten uit zaad zijn goedkoper dan die van scheur, maar misschien is goedkoop hier duurkoop. 

Helleborus orientalis - oosters nieskruid

Gebruik: 

Als solitair te midden van lagere en later bloeiende beplanting, naast een verhard gedeelte in de tuin, een pad of een groot terras, is deze Helleborus een aanwinst voor de tuin. De plant heeft een sterke uitstraling en omdat de nieuwe stengels begin mei al gedeeltelijk gevormd zijn, is de plant nooit lelijk. Vroege bloeiers zijn goede partners, zoals de winterbloeiende Cyclamen coum, primula's, longkruid, Sanguinaria canadensis of Trillium. Passende buren zijn lage bladhoudende heesters en allerhande varens. Een andere prima standplaats voor Helleborus is in de lichte zomerschaduw onder bladverliezende struiken en bomen die geen al te dicht bladerdek vormen. Zulke geschikte bomen zijn Gleditsia, notelaar, Japanse kers en allerhande fruitbomen. Door het grote blad alleen al is het een sieraad voor de tuin. Tijdens de bloeiperiode is het effect groter als met andere planten wordt gecombineerd. Probeer ook Omphalodes verna 'Alba', Viola labradorica en Anemone blanda in wit of blauw. Helleborus orientalis is de soort die massale aanplanting verdient in beschutte tuinen. 

Standplaats: 

Deze helleborus kan in de volle zon staan maar ze doen het toch beter in de halfschaduw. Door de warmte groeien ze in de zomer wat langzamer. Het is aan te raden de planten in de winter wat te beschermen. Is groenblijvend behalve in koude winters. De bloemknoppen kunnen soms begin februari al behoorlijk ontwikkeld zijn. Een vorstperiode hoeft de planten beslist niet te ruÔneren, als ze maar behoorlijk worden toegedekt. Het schadelijkst is droog vriezend weer in combinatie met de soms al warme februarizon. Een omgekeerd sinaasappelkistje met daarover een oude doek kan droogvriezen voorkomen. 

Vermeerdering: kan vermeerderd worden door zaad. 

Ziekten en plagen: zie bij de tuindokter op http//www.tuinkrant.com/tuindokter/

Helleborus orientalis - oosters nieskruid

Standplaats lichtbehoefte

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

zon, halfschaduw

 

http://www.vasteplantenjobogaerts.be
Vaste Planten
kwekerij
Jo Bogaerts

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!