Helleborus - RanunculaceaeHelleborus een 20-tal soorten winterharde groenblijvende en bladverliezende overblijvende planten. Deze in de winter bloeiende planten zijn geschikt voor de border en leveren ook goede snijbloemen. Alle soorten zijn giftig. Helleborus is een geslacht van langlevende vaste planten. De diep ingesneden, glanzende bladeren van Helleborus zijn eigenaardig van vorm: vaak lijken ze enigszins op waaiers. De grote klokvormige bloemen kunnen naargelang de soort, de strengheid van de winter en de standplaats, vanaf december tot april in de tuin verschijnen. De bloemen bestaan uit grote, fraai gekleurde kelkbladeren (bij de meeste bloemen zijn kelkbladeren groen). Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Later groeien uit de nectariën zaadpeulen die in juni openspringen en hun glimmend-zwarte zaden laten vallen. Helleborus zijn vaste planten die zo ongestoord mogelijk willen blijven en liefst op dezelfde plaats blijven staan. De verlangen een rijke grond, lemighumusrijk, kalkhoudend en vooral in de lente en de voorzomer niet te droog. De groei situeert zich dan ook vnl. in het voorjaar en najaar want in de zomer valt de groei, door de warmte, zo goed als stil. Tijdens de zomer dan ook niet bemesten. De beste ph is 5-5.5. Helleborus groeit goed op alle gronden als die maar niet te droog en voldoende gedraineerd is. Om van de voorjaarsbloei te kunnen genieten worden ze best zo vroeg mogelijk geplant. Sinds enkele jaren hebben ook de bloemschikkers Helleborus ontdekt. Vooral bloemen van Helleborus orientalis en Helleborus niger worden in gestileerde bloemstukken en kransen gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Helleborus torquatus - nieskruid

 

7639.htm

Naam: Helleborus torquatus

Nederlandse naam: nieskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: purper

Hoogte: 0.25-0.4

Bladeren: -

Helleborus torquatus - nieskruid

Foto: http://www.alpine-peters.de/
spezial/helleborus/bildergalerie/
helleborus_03.htm
 

Informatie, teelt: 

Helleborus torquatus is afkomstig uit Montenegro en KroatiŽ. heeft donkere purperen bloemen, soms blauwgroen tot olijfgroen aan de binnenzijde. Er komen echter ook groene vormen voor. Groeit tot 40 cm hoog. Het is de stamvader van vele donkerbloemige hybriden en van de meeste bruinbloemigen. 

Bladverliezend. 

Gebruik: 

Als solitair te midden van lagere en later bloeiende beplanting, naast een verhard gedeelte in de tuin, een pad of een groot terras, is deze Helleborus een aanwinst voor de tuin. De plant heeft een sterke uitstraling en omdat de nieuwe stengels begin mei al gedeeltelijk gevormd zijn, is de plant nooit lelijk. Vroege bloeiers zijn goede partners, zoals de winterbloeiende Cyclamen coum, primula's, longkruid, Sanguinaria canadensis of Trillium. Passende buren zijn lage bladhoudende heesters en allerhande varens. Een andere prima standplaats voor Helleborus is in de lichte zomerschaduw onder bladverliezende struiken en bomen die geen al te dicht bladerdek vormen. Zulke geschikte bomen zijn Gleditsia, notelaar, Japanse kers en allerhande fruitbomen. 

Standplaats: 

Deze helleborus kan in de volle zon staan maar ze doen het toch beter in de halfschaduw. Door de warmte groeien ze in de zomer wat langzamer. Ze zijn redelijk winterhard maar het is toch aan te raden de planten in de winter wat te beschermen. De bloemknoppen kunnen soms begin februari al behoorlijk ontwikkeld zijn. Een vorstperiode hoeft de planten beslist niet te ruÔneren, als ze maar behoorlijk worden toegedekt. Het schadelijkst is droog vriezend weer in combinatie met de soms al warme februarizon. Een omgekeerd sinaasappelkistje met daarover een oude doek kan droogvriezen voorkomen. 

Vermeerdering: kunnen vermeerderd worden door zaaien 

Ziekten en plagen: 

zie bij de tuindokter op http//www.tuinkrant.com/tuindokter/

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Aantal planten per m2:

5-7

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!