Helleborus - RanunculaceaeHelleborus een 20-tal soorten winterharde groenblijvende en bladverliezende overblijvende planten. Deze in de winter bloeiende planten zijn geschikt voor de border en leveren ook goede snijbloemen. Alle soorten zijn giftig. Helleborus is een geslacht van langlevende vaste planten. De diep ingesneden, glanzende bladeren van Helleborus zijn eigenaardig van vorm: vaak lijken ze enigszins op waaiers. De grote klokvormige bloemen kunnen naargelang de soort, de strengheid van de winter en de standplaats, vanaf december tot april in de tuin verschijnen. De bloemen bestaan uit grote, fraai gekleurde kelkbladeren (bij de meeste bloemen zijn kelkbladeren groen). Deze fraaie kelkbladeren omsluiten de echte bloemen die zichtbaar zijn als kleine schubbetjes, honingbakjes of nectariën. Later groeien uit de nectariën zaadpeulen die in juni openspringen en hun glimmend-zwarte zaden laten vallen. Helleborus zijn vaste planten die zo ongestoord mogelijk willen blijven en liefst op dezelfde plaats blijven staan. De verlangen een rijke grond, lemighumusrijk, kalkhoudend en vooral in de lente en de voorzomer niet te droog. De groei situeert zich dan ook vnl. in het voorjaar en najaar want in de zomer valt de groei, door de warmte, zo goed als stil. Tijdens de zomer dan ook niet bemesten. De beste ph is 5-5.5. Helleborus groeit goed op alle gronden als die maar niet te droog en voldoende gedraineerd is. Om van de voorjaarsbloei te kunnen genieten worden ze best zo vroeg mogelijk geplant. Sinds enkele jaren hebben ook de bloemschikkers Helleborus ontdekt. Vooral bloemen van Helleborus orientalis en Helleborus niger worden in gestileerde bloemstukken en kransen gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Helleborus viridis ssp. occidentalis - wrangwortel

 

7642.htm

Naam: Helleborus viridis ssp. occidentalis

Nederlandse naam: nieskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 2-4

Bloemkleur: groengeel

Hoogte: 0.3

Bladeren: 7-11 slippen,onderkant kaal, smal elliptisch ,getand

 

Helleborus viridis ssp. occidentalis - wrangwortel

Foto vanwege P.J. Christian - http://www.rareplants.co.uk/
hellebor/viridi2.htm
 

Informatie, teelt: 

Helleborus viridis ssp. occidentalis is inheems in Noordwest-Europa, van Noord-Engeland tot Frankrijk, Spanje en West-Duitsland. Hij groeit in bossen en op zonnige bermen op kalkhoudende gronden. Hij bloeit met bloemen die 3-5 cm groot zijn. De binnenkant van de bloemen zijn dikwijls met paarse vlekken bezet. Bloemen blauwgroen berijpt. Het is een kleinbloemige Helleborus maar heel sierlijk. 

Bladverliezend. 

Standplaats: 

Deze helleborus groeit het best in de schaduw. Ze groeien goed in het najaar (oktober-november) en in de lente (april-mei-juni). In de zomermaanden wanneer het warm wordt valt de groei stil. Bemesten in de zomer is dan uiteraard af te raden. Bladverliezend. 

Vermeerdering: kan vermeerderd worden door zaad. 

Ziekten en plagen: zie bij de tuindokter op http//www.tuinkrant.com/tuindokter/

schaduw

Standplaats lichtbehoefte

- plant (of delen ervan) zijn giftig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Aantal planten per m2:

5-7

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!