TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Hosta crispula 

8425.htm

Naam: Hosta crispula

Nederlandse naam: Funkia

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: paarsblauwe bloem

Hoogte: 0.3-0.6

Bladeren: groen met witte rand

 

Hosta crispula 

Informatie, teelt: 

Hosta crispula is afkomstig uit Japan. Het is een aloude klassieker die al in 1829 door Von Siebold geÔmporteerd werd. De soort vormt stevige pollen en groeit tot 30-50 cm hoogte. De sterk gegolfde bladeren, van 18 cm lang en 10 cm breed, zijn groen en duidelijk witte en onregelmatige gerand. Ze zijn langwerpig tot ovaal met heel duidelijke en diep liggende nerven. De bovenzijde van het blad is matgroen terwijl de onderzijde glanzend groen is. Opvallend is dat de punten van de bladeren iets afhangen. In juli-augustus verschijnen de 60 cm hoge bloemstengels met paarskleurige bloemen. Je moet geen al te rijke bloei verwachten. De groei is behoorlijk traag. Houd niet zo van zon. Vroeg in et voorjaar uitlopende knoppen zijn licht vorstgevoelig. Standplaats: Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden. 

Gebruik: 

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. 

Vermeerdering: 

door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie. 

Ziekten en plagen: 

slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!