TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
  Hosta 'Gold Standard' 

8452.htm

Naam: Hosta 'Gold Standard'

Nederlandse naam: Funkia

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: lavendelkleurig

Hoogte: 0.6

Bladeren: prachtig goudgeel, groene randen

 

Hosta 'Gold Standard'

Foto PPH 


Topkeuze

Informatie, teelt: 

Hosta 'Gold Standard' heeft een jong verleden. De plant werd in 1976 door Pauline Banyai geÔntroduceerd. Niettemin oogst deze cultivar nu al veel bijval door zijn prachtig goudgele bladeren met een onregelmatige groene rand. 

De plant moet echter in de juiste condities gehouden worden en kleurt best als het blad volgroeid is. Belangrijk daarbij is dat Hosta 'Gold Standard' genoeg licht heeft. Plaatsen waar zonlicht voldoende kan doorbreken geven 'Gold Standard' een oplichtend effect tussen andere donkerkleurige planten. Te zonnig mag de 'Gold standaard' ook niet zetten want dan verkleuren de bladeren naar flets geel tot crťmewit. Jonge nieuwe bladeren zijn oorspronkelijk war lichtbruin aangelopen. 

De lavendelkleurige bloemen verschijnen midden de zomer. Groeit snel. 

Hosta's hebben dikke vlezige wortels waaruit de bladeren zich ontwikkelen met een duidelijke waarneembare nervatuur. De plant vormt behoorlijk grote pollen. 

Standplaats: 

Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden. 

Gebruik: 

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. 

Vermeerdering: 

door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie. 

Ziekten en plagen: 

slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter

Ja

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!