TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Hosta lancifolia

8482.htm

Naam: Hosta lancifolia

Nederlandse naam: Funkia

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: blauwviolet

Hoogte: 0.3- 0.5

Bladeren: donkergroen blad

Hosta lancifolia

Informatie, teelt: 

Hosta lancifolia is inheems in Japan. In 1829 werd hij reeds door Von Siebold naar Leiden (NL) meegebracht. Hij gedijt het best in de volle schaduw. Op voldoende vochtige gronden mag hij ook wat meer zon hebben. Het donkergroen glanzende blad is lancetvormig ('latifolia' betekent letterlijk met een lancetvormig blad). Bladeren met 4-5 paar nerven tot 30 cm hoog. De bladstelen zijn aan de basis wat purperachtig aangelopen. 

In de zomer en nazomer verschijnen blauwvioletkleurige bloemen aan 30-50 cm hoge bloemstelen. Per bloemstengel kunnen tot 30 bloemen voorkomen. Die bloeien lang door, tot in september. 

Hosta lancifolia wordt veel gebruikt als bodembedekker op licht beschaduwde plaatsen op voldoende vochtige gronden. 

Standplaats: 

Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden. 

Gebruik: 

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. 

Vermeerdering: 

Door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie. Ziekten en plagen: Slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Standplaats lichtbehoefte

schaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!