TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Hosta 'Grandiflora' (Hosta plantaginea)

8494.htm

Naam: Hosta 'Grandiflora'

Nederlandse naam: Funkia

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: (Hosta plantaginea; Hosta subcordata)

Bloeitijd: 9-10

Bloemkleur: zuiver wit

Hoogte: 0.45-0.80 cm

Bladeren: heldergroene bladeren

Hosta 'Grandiflora' (Hosta plantaginea) TK Plantengids macro-afbeelding 1024x800 pixels - http://www.tuinkrant.com/plantengids/ - ook verkrijgbaar op cd-rom

Hosta 'Grandiflora' (Hosta plantaginea)

Informatie, teelt: 

Hosta 'Grandiflora' kom je vaak tegen onder de oude benaming Hosta plantaginea. Het is een Hosta die aan het eind van de zomer bloeit en meer zon nodig heeft dan andere soortgenoten. Een warme standplaats is aan te bevelen. De geurende bloemen zijn zuiver wit en contrasteren mooi met de heldergroene bladeren die weelderige aanwezig zijn en een licht glans vertonen. 

De bloei is meestal laat, van september tot oktober. Deze hosta is vorstgevoelig in ons klimaat, een winterdek is noodzakelijk. Ook leent deze hosta zich uitstekend om als kuipplant te gebruiken. Zet de potten tijdens de winter op een koele, vorstvrije plaats.

Hosta's hebben dikke vlezige wortels waaruit de bladeren zich ontwikkelen met een duidelijke waarneembare nervatuur. 

Behoort tot één van de belangrijkste Hosta soorten. 

Standplaats: 

Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. 

Gebruik:

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. 
Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. 

Vermeerdering: door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie.

Ziekten en plagen: slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!