TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
  Hosta sieboldiana 'Frances Wiliams' - funkia, hartlelie

8511.htm

Naam: Hosta sieboldiana 'Frances Williams'

Nederlandse naam: funkia, hartlelie

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: (Hosta sieboldiana aureomarginata)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: lila bloei

Hoogte: 0.5-0.9

Bladeren: blauw berijpte bladeren

Hosta sieboldiana 'Frances Wiliams' - funkia, hartlelie

Informatie, teelt: 

Deze populaire Hosta sieboldiana Frances Williams heeft een groot grijsachtig blad met een mooie gele rand. Het is één van de schitterendste bladbladen die ook gemakkelijk als solitaire potplant kan aangewend worden. Zoals alle grote Hosta’s is Frances Williams een spectaculaire bladplant, die in een tuin onmiddellijk de aandacht trekt. Het blad is groot en hartvormig. Het is blauwgroen bewast met een onregelmatige, brede gele rand. De bladstructuur is gewafeld: de diep liggende nerven verdelen het in min of meer vierkante vakjes. De bleeklila bloemen in juli-augustus vormen een toegift en groeien aan 65 cm hoge stengels. Bij sommige Hosta’s duurt het enige jaren voordat de planten mooi gevuld raken, maar Frances Williams is al op jonge leeftijd aantrekkelijk. Op den duur wordt deze plant 100 cm hoog en 75 cm breed.


Hosta's hebben dikke vlezige wortels waaruit de bladeren zich ontwikkelen met een duidelijke waarneembare nervatuur. 

Behoort tot één van de belangrijkste Hosta soorten. 

Standplaats: 

Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. 

Gebruik:

Hosta's zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard. 
Aan de vijver zorgen hosta's voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta 's prachtige dingen te doen. 

Vermeerdering: door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie.

Ziekten en plagen: slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw, schaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!