TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hosta - HostaceaeDeze duurzame vaste planten komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. Er zijn ongeveer 40 soorten, die de aandacht trekken door hun sierlijke, lancet - of hartvormige, soms fraai getekende bladeren. Tussen juni en oktober verschijnen de lange stengels met witte, blauwe of paarse bloemtrossen tussen het weelderige loof. Over het algemeen groeien funkia´s bij voorkeur in de halfschaduw of in lichte schaduw, in stevige enigszins vochtige grond. Bij teveel zon of te droge omstandigheden zal het blad echter sterk gaan indrogen. Omdat de planten, met uitzondering van Hosta undulata, zeer laat in het voorjaar uitlopen, is het aan te raden de groeiplaats te markeren, opdat de uitlopers niet per ongeluk zouden beschadigd worden. Bij rassen en soorten met tere bladeren moet men oppassen voor slakken. Verder zijn hosta´s ongecompliceerde, gemakkelijk te verzorgen gewassen voor de border met vaste planten of aan de rand van struiken. Schaduwachtige, donkere plekken lichten op miraculeuze wijze op als men er gele en witbonte vormen plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Hosta ´Snowstorm´ (Sieboldii Group) - Funkia, hartlelie, hosta

Naam:  Hosta ´Snowstorm´ (Sieboldii Group)

Nederlandse naam: Funkia, hartlelie, hosta

Andere gebruikte benamingen: Hosta sieboldii ´Snowstorm´

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 0.2-0.35

Bladeren: groenbladigZoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Hosta ´Snowstorm´ (Sieboldii Group) Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen 1

Informatie, teelt:

Hosta ´Snowstorm´ (Sieboldii Group) of Funkia, hartlelie, hosta (synoniem Hosta sieboldii ´Snowstorm´),
vraagt diep schaduw, zon is helemaal niet gewenst en lijkt goed op ´Snowflake´ maar ik vind hem minder mooi. De planten zijn erg droogtegevoelig. Voldoende water geven is dus een vereiste. Let daar vooral in de zomer goed op. Het blad is lichtgroen. De benaming heeft hij te danken aan de vele witte bloemen die de planten produceren. Bloeit tussen juli en augustus. Heel erg goed toe te passen op een vochtige plek in de diepe schaduw.

Hosta´s hebben dikke vlezige wortels waaruit de bladeren zich ontwikkelen met een duidelijke waarneembare nervatuur. De plant vormt behoorlijk grote pollen.

Standplaats:

Houdt van een schaduwrijke en voldoende vochtige grond. Te droge en voedselarme gronden zijn te mijden.

Gebruik:

Hosta´s zijn mooie bloeiende bladplanten die het in de border goed doen. Ze zijn mooi te combineren met Ajuga, Astilbes, Geraniums, varens, mansoor, Pulmonaria en geitebaard.
Aan de vijver zorgen hosta´s voor een mooie overgang van de border naar de vijver. Ook voor in potten op het terras zijn met hosta ´s prachtige dingen te doen.

Vermeerdering: door scheuren in het voorjaar. Elke neus kan uitgroeien. Zelfs kan je elke neus doormidden snijden voor een hogere productie.

Ziekten en plagen: slakken zijn de grootste belagers. Zie in de tuindokter voor meer details: http://www.tuinkrant.com/tuindokter

  • Standplaats lichtbehoefte: halfschaduw

  • geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

  • geschikt voor gebruik in de vijvertuin

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!