TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Achillea - AsteraceaeHet duizendblad behoort tot de grote groep van de Asteraceae en is met rond de 100 soorten vooral in Europa en Klein-Azië vertegenwoordigd. De varenachtige, gevederde, vaak zilverachtig of grijsgroen behaarde bladeren, zijn sterk aromatisch geurend. Het geslacht is genoemd naar Achilles die deze plant in de Griekse mythologie gebruikte om wonden te genezen. Men kan hogere en kleinere rassen onderscheiden. Kleine soorten voor de rotstuin, en hogere soorten en rassen die als vaste borderplant en snijbloemen worden aangeplant. Achillea tomentosa & umbellata zijn bijv. lage soorten, Achillea filipendulina en cultivars hebben grote bloemschermen die ook bijzonder geschikt zijn voor droogboeketten. Lage soorten zijn in de rotstuin goed te combineren met vaste anjers en laaggroeiende klokjes. Misschien wat vervelend zijn de tal van in omloop zijn de verkeerdelijke benamingen in dit geslacht.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
  Achillea millefolium 

941.htm

Naam: Achillea millefolium

Nederlandse naam: duizendblad

Familie: Asteraceae

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: grijsgroen, diep ingesneden

Achillea millefolium

Informatie, teelt: 

Duizendblad is een typische overblijvende weideplant die resistent is tegen hitte en kou. Hij is terug te vinden in grasland en weiden, in bermen, op puinhopen, hoog in de bergen, maar ook op arme, zanderige grond in vlakten. A. millefolium houdt niet erg van zware, natte gronden. De kruipende, vertakkende wortelstok zit vast in de bodem verankerd wat dit kruid tot een pioniersplant op braakliggende en nieuwe gronden maakt. Zijn stengels groeien rechtop met kenmerkende fijn geveerde bladeren die lichtjes zijn behaard. De bloemen verschijnen in schijnschermen. De kleur is wisselvallig en variŽert volgens de standplaats van wit naar rose tinten.

Geschiedenis:

In de oudheid stond het duizendblad hoog in aanzien om zijn krachtige bloedstelpende werking. De botanische naam is dan ook afgeleid van de Griekse held Achilles, die de plant gebruikte bij de verwondingen die hij in de Trojaanse oorlog opliep; 'duizendblad' is de letterlijke vertaling van millefolium, omdat het blad zover ingesneden is, dat het uit zeer veel kleine blaadjes lijkt te bestaan.

Culinair: verse blaadjes in salades.

Geneeskunde:

Verse blaadjes naar men zegt samentrekkend en helend bij wonden; gedroogde bladeren, stengels en bloemen, tegen darmstoornissen en om koorts te verminderen; in combinatie met pepermunt en vlierbloesem tegen verkoudheid; grote hoeveelheden veroorzaken duizeligheid en hoofdpijn.

Cosmetica:

Het wassen van het hoofd met een afkooksel schijnt kaalheid te voorkomen; adstringens voor vette huid.

Huishouding:

Natuurlijke versnellen bij compostvorming; geconcentreerde oplossing als meststof.

Geur en smaak: bladeren sterk aromatisch.


Vermeerderen:

Vermeerderen kan in voor- of najaar door deling van het kruipende wortelstelsel. De tuinvariŽteiten zijn wat meer ingetogen en zullen niet snel verwilderen; zij kunnen op dezelfde manier vermeerderd worden.

Bron:

Deels uit Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/  

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!