TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Lavandula - LamiaceaeDe ongeveer 25 lavendelsoorten groeien als tweejarige kruiden en struiken in het Middellandse-Zeegebied en de eilanden van de Atlantische Oceaan. De bladeren zijn rijk aan etherische oliën. De 5-tallige bloemen zijn meestal sterk tweezijdig symmetrisch, de kelk en kroon zijn vaak tweelippig, twee kroonbladen vormen de bovenlip, drie de onderlip. De bloemen staan in de oksels van de bracteeën en vormen schijnkransen, die in een aar- of pluimachtige bloeiwijze zijn gerangschikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
   Lavandula angustifolia 'Munstead'

9802.htm

Naam: Lavandula angustifolia 'Munstead'

Nederlandse naam: lavendel

Familie: Lamiaceae

Andere gebruikte benamingen: (L. a. 'Munstead Variety')

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: blauw

Bladeren: grijsgroen, aromatisch

Lavandula angustifolia 'Munstead' - TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Lavandula angustifolia 'Munstead'Lavandula angustifolia 'Munstead'
Lavandula angustifolia 'Munstead'

Foto's: 
http://www.mountainvalleygrowers.com/
 
http://www.arborquest.com/  

Informatie, teelt:

 De cultivar 'Munstead' is inheems in Zuid-Europa en Noord-Afrika en behoort tot de lagere lavendel cultivars. 'Munstead' is compact van vorm maar breedgroeiend. Bloemen blauw tot lavendelblauw, van juli tot augustus. De bladeren zijn typische lavendelachtig grijsgroen, aromatisch en wintergroen. 'Munstead' behoort tot de Lavandula angustifolia, de ouderwetse Engelse lavendel die uit Zuid-Europa stamt, en kan beschouwd worden als een dwervorm van de soort.

Standplaats:

Alle lavendelsoorten zijn groenblijvend, houden van een zonnige standplaats op een kalkrijke bodem. Hun voorkeur gaat uit naar droge grond. Natte voeten kunnen ze slecht verdragen.

Onderhoud:

Voor langdurig plezier jaarlijks snoeien.
De plant gaat dan gemiddeld een 10-tal jaren mee.

Let er vooral op deze cultivar niet te verwarren met de goedkopere 'Munstead Strain', die uit zaad gekweekt wordt. Deze is hoger en groeit losser, is minder intens gekleurd, variabel in vorm en bladkleur, en leeft minder lang.

De uitgesproken geur en de blauwe bloemen zijn meer dan voldoende reden om lavendel in de tuin aan te planten. De plant is ook geschikt als bodembedekker, bijvoorbeeld tussen rozen, maar ook als haagje, alleenstaande of als groepsplant in de rotstuin. Ook als afbakening van bedden in
de groentetuin wordt hij gebruikt.

Vermenigvuldigen:

Door stekken of scheuren in het voorjaar.


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!