TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Lavatera - MalvaceaeDe Lavatera familie bevat zowel eenjarigen als vaste planten. Als vaste plant mag deze prachtig bloeiende vaste plant zeker niet in uw tuin ontbreken. Het zijn schitterende malva-achtigen ontstaan in de jaren ´80 in de tuin van Rosemary Verey in Engeland. De vorm van de bloemen hebben veel gelijkenis met de Hibiscus (septemberroos). Gekend is vooral Lavatera olbia ´Rosea´, roos bloeiend van juni-september en de Lavatera thuringiaca, die vooral geschikt is voor gebruik in wilde tuinen. Door hun vorm en bloeiwijze passen ze ook bijzonder goed in de cottagetuin. Bijna alle soorten worden 150 cm of hoger en hebben een struikachtige groei
Door de rijke, uitputtende bloei heeft de plant soms last om de winter door te komen. Toch blijft dit een echte aanrader. Plant ze niet op te winderige plaatsen, de takken breken makkelijk. Enkele zomerstekken in augustus zorgen voor jonge plantjes in het voorjaar.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Lavatera 'Rosea' - lavatera, bekermalva 

 

9843.htm

Naam: Lavatera 'Rosea'

Nederlandse naam: lavatera, bekermalva

Familie: Malvaceae

Andere gebruikte benamingen: (Lavatera olbia 'Rosea')

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: roos

Hoogte: 1.5

Bladeren: gelobde bladeren.

Informatie, teelt:

Lavatera olbia' is afkomstig uit Zuid-Europa en West-AziŽ en matig winterhard, halfheester. Deze 'Rosea' cultivar is een oude waardevolle, rijkbloeiende vaste plant voor de border. Bloeit van juni tot september met lichtroze bloemen die 3 tot 7 cm groot kunnen zijn. De bloemtakken zijn ook geschikt als snijbloem. De bloemen worden gesneden als 1 vierde van de bloemen hun kleur vertonen. De plant is onderaan wat houtachtig met hogerop kruidachtige stengels tot 150 cm hoog. Bladeren gelobd.

Lavatera olbia' Rosea' is een oude cultivar. Je kan beter kiezen voor de moderne 'Candy Floss'.

Standplaats:

Ze houden van een zeer licht beschaduwde standplaats (bijna volle zon), op een vruchtbare en doorlatende bodem. Gevoelig voor (te) vochtige gronden.

Gebruik:

Deze vaste planten zijn uiterst geschikt als solitair in de border maar ook in potten op het terras doen ze het erg goed. In de border mooi te combineren met Campanula lactifola, Aconitum, Echinops bannaticus en Aster novi-belgii. Zorg voor voldoende ruimte, ze nemen veel plaats in.

Vorst:

Alle Lavatera vaste planten zijn min of meer vorstgevoelig. Een winterbescherming is aan te bevelen. Leg een dikke mulchlaag rondom de stam.

Ziekten en plagen:

In koele, regenachtige zomers hebben de planten meer last van de roestziekte. Voor meer info zie tuindokter.

Vermeerdering:

Door zomerstek.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

Aantal planten per m2:

1-3

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!