Acaena - RosaceaeDe naam Acaena is afkomstig van het Griekse akantha, wat stekelnootje betekent. Het geslacht bestaat uit een 100-tal groenblijvende vaste planten. Ze komen voornamelijk voor in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika. Vaak worden ze aldaar als onkruiden beschouwd. Acaena groeit het liefst in een kalkrijke grond. Vermeerdering kan door scheuren, stekken en sommige soorten door zaaien. Stekelnootje is een zeer goede bodembedekker voor zonnige standplaatsen, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Ze zijn zeer mooi zijn ze in combinatie met voorjaarsbollen, met grassoorten als Festuca en met bijv. vaste planten als Veronica spicata ssp. incana en Hebe-soorten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Acaena 'Blue Haze'

99.htm

Naam: Acaena 'Blue Haze'

Nederlandse naam: stekelnootje

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: (A. m. 'Pewter')

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: blauwgrijs

 

Vaste Planten Acaena 'Blue Haze'

Informatie, teelt: 

Acaena 'Blue Haze' is een zeer mooie blauwgrijs berijpte bladeren en wellicht en vorm van Acaena magellanica. Hij is nog weinig in de handel te vinden wellicht mede door zijn matige winterhardheid. Blue Haze komt voor in de Zuidelijke Andes in Zuid-Amerika. Door zijn steeds verder groeiende wortelende stengels groeit hij steeds breder uit. De elkaar verdringende bladeren zijn rond en getand. De bloempjes die in juli-september verschijnen bezitten paarse hoofdjes, gevolgd door roodstekelige vruchtjes. Geschikt voor beschutte rotstuinen.

Gebruik:

Acaena's zijn zodevormend en in matig strenge winters ook wintergroen. Ze worden naast bodembedekkend, ook in rotspartijtjes gebruikt. Acaena groeit het liefst in een kalkrijke grond. Stekelnootje is een zeer goede bodembedekker voor zonnige standplaatsen, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Ze zijn zeer mooi zijn ze in combinatie met voorjaarsbollen, met grassoorten als Festuca en met bijv. vaste planten als Veronica spicata ssp. incana en hebe-soorten.

Standplaats:

Acaena houdt van een zonnige en goed doorlaatbare bodem. Hij geeft de voorkeur aan een open plaats zonder bomen en struiken met een min of meer voedselrijke bodem. Alhoewel ze het ook in de halfschaduw doen, komt hun bladkleur in volle zon beter tot hun recht. Verdraagt droogte goed.

Acaena is groenblijvend maar ook vorstgevoelig. Bedek hun bladeren bij strenge vorst met wat dennentakken om hun te beschermen.

Vermeerdering:

- door zaaien
- door stekken
- door afleggen, door het afnemen van uitlopers in het voorjaar
- door scheuren

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

Zone (USDA):

7-10

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!