Ligularia - AsteraceaeLigularia telt ongeveer 80 soorten en is afkomstig uit Oost-Azië. Opmerkelijk zijn de grote, sierlijke bladeren en de manshoge, felgele bloemstengels die zich, afhankelijk van de soort, tussen eind juni en september boven de weelderige bladeren verheffen. De bladeren van sommige soorten zijn groot en rond-niervormig, soms diep handdelig. Het zijn dus meestal vrij hoge, indrukwekkende planten. Ligularia is een altijd sierlijke blikvanger voor de border, aan de rand van de vijver of in de natuurtuin. Sommige soorten werden vroeger bij de sterk gelijkende Senecio ondergebracht. De standplaats moet beslist vochtig zijn, vooral in de zomerperiode. Bij droogte worden de bladeren van deze planten als eerste slap. Het is dus een goede indicatieplant. Iets schaduw wordt goed verdragen maar zon verdiend de voorkeur voor een rijke bloei.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Ligularia przewalskii - kruiskruid
 

Naam: Ligularia przewalskii

Nederlandse naam: grijsaard

Familie: Asteraceae

Andere gebruikte benamingen: Senecio przewalskii

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: lange aren, geel

Hoogte min-max: 0.6-1

Bladeren: handvormig, diep ingesneden

 

Ligularia przewalskii - kruiskruid

 Snoeitip


 

Informatie, teelt:

Ligularia przewalskii is afkomstig uit Noord-China. Deze drachtplant welke bijen aantrekt kan wel woekeren. Deze planten hebben handvormige, diep ingesneden donkergroene bladeren en vormen vanaf half juli speervormige schermachtige bloeiwijzen samengesteld uit kleine goudgele bloemen aan donkerkleurige tot paarskleurige, 1,2 tot 1,5 m lange, stevige stengels. Deze prachtige vorm is een zeer elegante verschijning en mijn persoonlijke favoriet. Deze soort heeft niet te lijden onder slakken.

Standplaats

Ligularia is een altijd sierlijke blikvanger voor de border, aan de rand van de vijver of in de natuurtuin. De planten hebben veel vocht en liefst een zware, leemachtige grond nodig. Op voldoende vochtige gronden kunnen ze ook beter een zonnige groeiplaats verdragen. Mooi te combineren in borders met Hemmerocallis, Filipendula rubra, Eupatorium en hangende zegge (Carex pendula). Ook mooi rondom waterpartijen.

Vermeerdering

Men kan vermeerderen door zaaien. Het is daarentegen aan te raden om in de herfst of in het voorjaar te delen om beter de oorspronkelijk eigenschappen en kleuren van de ouders te behouden.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Aantal planten per m2:

4-6

Zone (USDA):

4-9 

Deze plant is verkrijgbaar bij
 

http://www.vasteplantenjobogaerts.be
Vaste Planten
kwekerij
Jo Bogaerts

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!