TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Lythrum - LythraceaeKattestraart is een geslacht met ongeveer 35 soorten, voornamelijk kruidachtige overblijvende planten, maar ook enkele eenjarige en kleine heesters. De planten komen, met uitzondering van Zuid-Amerika, in alle continenten voor, variërend van kleine kruipplanten tot hoge, tot 1.80 cm hoge en forse planten. Het zijn gemakkelijk groeiende planten die ook tegen schaduw kunnen. De kleine bloemen zijn ongeveer stervormig en staan dicht opeen in spitse trossen. Met hun felgekleurde bladeren aan het eind van de zomer zijn het opvallende planten voor de border, aan de rand van de vijver, in graslanden en duinvalleien. Oudere planten gaan onderaan verhouten. De twee belangrijkste soorten zijn Lythrum salicaria en virgatum.

 

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
  Lythrum salicaria - de gewone kattenstaart

10044.htm

Naam: Lythrum salicaria

Nederlandse naam: kattenstaart, de gewone

Familie: Lythraceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-11

Bloemkleur: roos-paars

Bladeren: lancetvormig

Lythrum salicaria -†de gewone kattenstaart

Informatie, teelt: 

Lythrum salicaria is de gewone kattestaart en de meest voorkomende soort in onze tuinen, zowel in de border als rondom de vijver. Inheems in Europa, Noord-Afrika en West-AziŽ. In Noord-Amerika is deze plant zo wijd verspreid dat ze er als onkruid beschouwd wordt. De planten vormen een houtige wortelstok en groeien uit tot een weelderige plant, soms tot 1 meter hoogte. De hoogte is afhankelijk van de vochtigheid van de standplaats. De zittende bladeren zijn lancetvormig. De talrijke paarsroze bloemen zitten in tot 25 cm lange aren die veel vlinders aantrekken. Door selectie zijn uit deze soort talrijke cultivars ontstaan met meestal iets fellere bloemen.Medicinale eigenschappen:

Deze gewone kattestaart wordt reeds eeuwenlang als medicijn gebruikt. Het looizuur heeft een stremmende werking die het bloeden stelpt. Ook werd het kruid tegen cholera gebruikt.

Gebruik:

Heel goed te combineren met Iris pseudoacorus (gele lis), de Iberische iris, vochtminnende grassen als Carex pendula, Astilbe en moerasspirea. De plant komt extra tot zijn recht in een beplanting met monnikskap (Aconitum), duifkruid, eendagsbloem (Tradescantia) en Lysimachia dethroides.

Standplaats:

Kattestaart neemt voldoening met bijna elke groeiplaats op een niet te droge grond in de zon of halfschaduw. Houden toch vooral van een vochtige grond waarin hij zich voller zal ontwikkelen. Ze kunnen zelfs aangeplant worden in de moeraszone van de vijver (maximum 10 cm diep).

Vermeerderen:

Gewone soorten kunnen door zaaien worden vermeerderd. Cultivars door delen in het najaar of voorjaar.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen)

- deze plant is aantrekkelijk voor vlinders (lokt vlinders)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA):

3-10

 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!