TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Nymphaea - NymphaeaceaeNymphaea is een geslacht met 50 soorten winterharde en niet-winterharde overblijvende waterplanten. Slechts enkele soorten worden gekweekt, maar die en hun talrijke hybriden zijn dan ook in vele vijvers te vinden. Reeds in de 19e eeuw zijn vele kruisingen ontstaan. Daaruit zijn later de dwergvormen ontstaan. Waterlelies oefenen reeds vanaf de oudheid een aantrekkingskracht uit op mensen. Hun schoonheid, het pallet aan kleuren van wit, roze, rood, geel, koper en geel, en de Koninklijke geur die sommige rassen verspreiden maken waterlelies populair.
Vroeger kwamen waterlelies veel frequenter voor in onze inheemse wateren. Door de waterverontreiniging is het waterleliebestand sterk afgenomen. In Duitsland valt de waterlelie nu onder een strenge natuurwetgeving. Lelies wensen een zonnige standplaats en rustige wateroppervlakten. Men moet rekening houden met de uitbreidingsdrang van waterlelies. Let bij de aankoop goed op het verschil tussen lelies voor grote en kleine vijvers.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Nymphaea - waterlelies 

10339.htm

Naam: Nymphaea 'James Brydon'

Nederlandse naam: waterlelie, zonnekind

Familie: Nymphaeaceae

Andere gebruikte benamingen: (N. 'Brydonia Elegans')

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: donkerrood

Diepte: -40/-90

Informatie, teelt: 

'James Brydon' is een van de meest geschikt waterlelie voor de middelgrote vijver. Het is een sterke soort die weinig vatbaar is voor ziekten en plagen. De donkerrode bloemen zijn 12 tot 15 cm groot, komvormig en met donkere oranje meeldraden, die naar geel uitlopen. Een prachtige cultivar die eigenlijk in je vijver niet mag ontbreken. Bloemen ook geschikt als snijbloem.

dubbelbloemige

voor middelgrote vijver

geurend

top10 lelie

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!