TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Potamogeton - PotamogetonaceaeFonteinkruis is een water en zuurstofplant, en van groot belang voor de visteelt daar de vissen er gelegenheid in vinden tot het afzetten van kuit. Geen makkelijk plant voor de siervijver maar een zeer goede zuurstofleverancier. We onderscheiden tal van soorten fonteinkruid: dichtbladig-, doorgroeit-, langstengelig-, kam-, weegbree-, drijvend-, duizendknoop-, rivier-, gekruld-, rosbladig-, glanzig-, gras-, vlak-, spitsbladig-, stompbladig-, puntig-, klein- en haarfijn fonteinkruid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
Potamogeton lucens, 
spiegelend of glanzend fonteinkruid

10993.htm

Naam: Potamogeton lucens

Nederlandse naam: spiegelend of glanzend fonteinkruid

Familie: Potamogetonaceae

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: onopvallend groen

Bladeren: zachte, doorzichtige bladeren

Diepte: -100/-40


 

Informatie, teelt: 

Spiegelend of glanzend fonteinkruid is een zuurstofplant die in geen enkele vijver zou mogen ontbreken. Van de vele fonteinkruid soorten is dit er zeker een om te noemen. Dit is een zeer goede zuurstofleverancier die eigenlijk in elke vijver zou moeten worden aangeplant. Glanzend of ook wel glazig fonteinkruid groeit het liefst op een wat beschaduwde plaats, dus zet ze in de beschutting van hogere oeverplanten. De planten breiden zich al vrij snel sterk uit. Het meeste zuurstof wordt geleverd als ze geplant zijn op een diepte van -80 cm. 

Vermeerdering:

In april kan je nieuwe uitlopers afsnijden en oppotten in een mengsel van klei en laagveen. In mei kan je een nieuwe groei onder een knoop afbreken. Zo'n stek van een 20 cm lengte kan best minimaal 3 knoppen hebben. Beschadig de stek niet. Het onderste blad verwijderen. Voorzichtig inpotten want de stekjes zijn zeer broos en breken makkelijk. Na enige weken kan je wortels verwachten.

Vissen:

De bladeren bieden een heel goede schuilplaats voor vissen.

Ziekten en plagen:

Er is veel ongerustheid bij vijverliefhebbers als de bladeren van het glanzend fonteinkruid bruin worden. Dit kan verschillende (natuurlijke) oorzaken hebben:

- glanzend fonteinkruid houdt van halfschaduwrijke plaatsen. Wanneer ze te zonnig staan, of het water gedurende een periode te lang is opgewarmd, zullen de bladeren bruin verkleuren. Zet men de planten weer in een meer schaduwrijke omgeving, dan kleuren ze terug donkergroen.

- oudere bladeren verkleuren bruin wanneer zich uit hun oksels nieuwe, jonge bladeren hebben gevormd.

Slakken vreten aan de jonge, zachte bladeren.

Stof is een grote vijand van het glanzend fonteinkruid. Door wind kan er stof in het water terecht komen en de bladeren bevuilen. Ga met een visnetje langs de bladeren zodat het stof eraf waait en naar de bodem zakt.Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!