TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sagittaria - AlismataceaePijlkruid is een oeverplant met kruipende wortelstok en lijn- tot pijlvormige bladeren, zeer verschillend van vorm en grootte. Komt voor langs de waterkanten en in vrij diep water. In het najaar maakt de plant knollen aan de ondergrondse uitlopers, die graag door watervogels gegeten worden. In stromend water vormt pijlkruid vaak alleen lange lintvorminge bladeren. De bloemen staan in kransen van drie aan rechtopstaande, driekantige stengels. De onderste bevatten veel stampers, de bovenste veel meeldraden (éénslachtige bloemen aan een eenhuizige plant). De mannelijke bloemen hebben veel lagere stelen dan de bijna zittende vrouwelijke en strooien hun stuifmeel pas uit wanneer de vrouwelijke bloemen zijn uitgebloeid (= proterogynie).

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
Sagittaria sagittifolia 'Flore Pleno'  - gevuldbloemig pijlkruid

11708.htm

Naam: Sagittaria sagittifolia 'Flore Pleno'

Nederlandse naam: 
dubbelbloemig pijlkruid, gevuldbloemig pijlkruid

Familie: Alismataceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: wit, dubbel

Bladeren: lichtgroen

Diepte: -20/0

 


 

Informatie, teelt: 

Sagittaria sagittifolia 'Flore Pleno' is de populaire dubbelbloemige (gevuldbloemig) pijlkruidvorm. Qua eigenschappen staat hij ongeveer tussen het breedbladige fonteinkruid en het gewone fonteinkruid. Maar een opvallend ander kenmerk is dus de gevulde bloemvorm. De bloemen lijken wel iets op anjers. Als de plant bloeit is het een heel opvallend gezicht. Helaas zijn ze niet erg bloeiwillig en bloeien ze ook niet rijk. Vaak wordt deze cultivar als een dwergvorm beschouwd. Hij kan inderdaad in de kleine vijver. De plantdiepte bedraagt slechts 20 cm. Onder water worden lichtgroene, smalle bladeren gevormd. Boven water verschijnen de bekende pijlvormige bladeren waaraan de planten hun naam te danken hebben. Pijlkruid kan in de halfschaduw groeien maar voor een goede bloei staat hij best op een zonnige plaats.

Vermeerdering:

Enkel door scheuren. In het najaar maakt de plant knollen aan de ondergrondse uitlopers die gemakkelijk zijn af te nemen. Dat is trouwens de reden waarom de planten zo sterk kunnen woekeren. Uit elke knolletje kan een plant groeien. Snijd deze knolletjes voorzichtig af van de ouderlijke planten en pot ze 2 cm diep op in kleigrond. Plaatse de potten in bijvoorbeeld de moeraszone.

Ziekten en plagen:

De bloemstengels hebben vaak last van de zwarte luis. Onder water lusten slakken graag de zachte stelen.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!