TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Stratiotes - HydrocharitaceaeKrabbescheer is afkomstig uit West-, Midden-, Oost-Europa, Siberië en deels een onderwaterplant (zuurstofplant) met dichte, drijvende rozetten van stekelige bladen en met uitlopers die in een rozet eindigen. Krabbescheer komt nog veel voor in Nederland in veensloten en ondiepe waters. Ze worden beschouwd als een belangrijke laagveenvormer.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
Stratiotes aloides - krabbescheer, wateraloŽ

12153.htm

Naam: Stratiotes aloides

Nederlandse naam: krabbescheer, wateraloŽ

Familie: Hydrocharitaceae

Bloeitijd: 5-8

Bloemkleur: wit

Bladeren: 40 cm lang en 4 cm breed

Diepte: -80/-35


 

Informatie, teelt: 

Krabbescheer zijn merkwaardige planten die vooral een ondergedoken bestaan lijden, maar als het voorjaar (vanaf eind maart) komt en gaan bloeien, bovenkomen. Ze steken dan een deel van hun bladeren en witte bloemen boven water uit.
Wanneer het water kouder wordt vormt zich onderaan de planten een kalkmassa waardoor ze naar de bodem zakken om te overwinteren. Eigenaardig misschien, maar zijn er meer planten die dat kunnen. Ze vormen hele klusters planten die onderling verbonden zijn. De planten halen hun voedsel direct uit het water. Sommige planten hebben alleen mannelijke bloemen (vrij zeldzaam), andere alleen vrouwelijke (het meest voorkomend). De mannelijke bloemen staan in groepjes, de vrouwelijke staan meestal alleen. De bloemen worden vaak door insecten bezocht. De schutblaadjes aan de bloemstelen lijken op krabbescheer. Mooie krans van honingkliertjes. De stijve bladeren zijn 40 cm lang en 4 cm breed met stekelige tanden aan de randen. De bladeren staan in rozetten die zelfs een doorsnede tot 50 cm kunnen bereiken. Vanaf het eind van maart komen ze boven het wateroppervlak uit.

Vermeerdering:

Krabbescheer vermenigvuldigd zich sterk door uitlopers. Gedurende de zomer ontspringen uit de bladoksels 3 uitlopers met 3 tot 5 dochterplanten. In de herfst zinkt de moederplant met haar uitlopers naar de bodem. In het voorjaar (eind maart) tot de zomer verschijnen de jonge planten aan het oppervlak. De moederplanten sterven dan later af want eigenlijk is krabbescheer een tweejarige plant.

In april kan jezelf de jonge uitlopers van de moederplanten scheiden.

Vissen:

Krabbescheer biedt kleine visjes een ontsnappingsmogelijkheid bij een achtervolging. Ze schuilen tegen de bladeren en omdat deze wat scherp zijn kan de oudere vis geen snelle achtervolging inzetten.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!