TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Aponogeton - AponogetonaceaeDit geslacht omvat een 40-tal soorten waterplanten, die groeien in rivieren en meren in de tropische en subtropische gebieden van Afrika, Azië en Australië. Het meest worden ze aangetroffen op Madagaskar. Hun wortelknollen en bloemknoppen worden in sommige landen gegeten. Het geslacht is in te delen in 2 grote groepen: soorten voor het tropische aquarium (Aponogeton madagascarienis) en een groep voor de vijvers in gematigde gebieden (Aponogeton distachyos).

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
  Aponogeton distachyos - Kaapse waterleleie 

1224.htm

Naam: Aponogeton distachyos

Nederlandse naam: kaapse waterlelie

Familie: Aponogetonaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit, ruikend

Bladeren: bladeren met een dicht netwerk van nerven

Diepte: -50/-30

 


 

Informatie, teelt: 

Kaapse Waterlelie is afkomstig uit Zuid-Afrika en bloeit van april tot mei met witte ruikende bloemen met een vanille geur (ook wel op meidoorn lijkende geur). Soms bloeien ze ook wel eens tijdens de winterperiode (bij zacht weer). Deze onderwaterplant mag eigenlijk in geen enkele vijver ontbreken! Het is een betrekkelijk winterharde, drijvende waterplant met langgesteelde groen bruine bladeren die ovaal tot smal langwerpig zijn en leerachtig. De bladeren groeien gedeeltelijk onder water en voor een groot deel drijven ze op het wateroppervlak. Plant de Kaapse waterlelie niet te dicht bij andere waterlelies want hij gaat ze anders verstikken. De witte bloemen staan op lange stelen die net boven het water uitsteken. Opvallend is de merkwaardige Y-vorm van de bloemen. Later verbloeien ze naar groen en gaan de bloemen omkrullen, zodanig dat de gevormde vruchten verder onder water worden gevormd. De bruine puntjes in de bloemen zijn de meeldraden. De planten trekken zich onderwater terug als het kouder wordt, maar komen al vroeg in het voorjaar met hun langwerpige drijvende bladeren en bloemen boven water.

Oorspronkelijk hoort deze waterplant in Zuid-Amerika thuis, maar kan bij ons in de vijver overwinteren op min. 50 cm diepte. In de zomer op 30-40 cm diepte plaatsen, later in de herfst naar een diepere plaats op 50 cm plaatsen.

Aponogeton bloeit overigens ook in de kamer, en wel dan in de winter, als hij daar koel bij ongeveer 10 į Celcius staat. Opletten want de knol mag niet bevriezen.

Vermeerderen:

- Zaait zichzelf uit: laad de zaden stratificeren. In maart in een bakje met kleihoudende grond laten ontkiemen. Plaats het bakje met een beetje water boven de zaden in de volle zon. Na een aantal jaren groeien de zaailingen uit tot een volwassen knol.

- Door delen van de knollen in het voorjaar.

Ziekten en plagen:

1. Na de bloei verdwijnen soms alle bladeren en sterven de planten af tot aan de knolachtige wortelstok. Dit is een natuurlijk proces. De planten nemen dan een rustperiode in acht van enkele weken om opnieuw voedsel te verzamelen en later weer opnieuw uit te lopen.

2. Slakken: de planten staan dikwijls op het slakkenmenu.

3. De waterleliekever vreet gaten in de bladeren. Ook de stengelbasis kan beschadigd worden waardoor er neusrot gaat optreden. Dikwijls sterft dan de gehele plant af.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!