TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acorus - AcoraceaeAcorus is vermoedelijk afkomstig uit Azië. Deze vertegenwoordiger van de aronskelkfamilie vindt men aan vijvers, moerassige sloten, de oevers van langzaam stromend water en in stilstaand water tot 20 cm diep. Geurende, winterharde moerasplant met een dikke, vertakte, bitter smakende wortelstok. Aan de voet, aan de rand meestal gerimpelde, zwaardvormige bladeren. Vormt bij ons geen rode vruchten, in China wel. Een vluchtige olie maakt alle delen van de plant sterk geurend. Bloemen talrijk en dicht bijeen in een kolf, die zijdelings uit een blad schijnen te komen doordat het schutblad juist in het verlengde van de bloeistengel staat. Kalmoes speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de natuurgeneeskunde dat een maagversterkend middel is maar ook gebruikt wordt bij de bereiding van kruidenbitters (berenburg).

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
  Acorus calamus - kalmoes

12675.htm

Naam: Acorus calamus

Nederlandse naam: kalmoes

Familie: Acoraceae

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: groengeel

Bladeren: groen, lang, smal en rechtopstaand

Diepte: -20/0

 

Informatie, teelt: 

De gewone kalmoes is een geurende, winterharde moerasplant voor een zonnige tot licht schaduwrijke plaats. Inheems in SiberiŽ, China, Japan en westelijk Noord-Amerika, verwilderd van Iran en Turkije naar West-Europa omstreeks de 16e eeuw. De lange, smalle bladeren, rechtopstaand die ietwat op die van irissen lijken, ontspringen aan een kruipende wortelstok. De groengele, kolfvormige bloeiwijze van circa 7 cm is bezet met talloze onaanzienlijke, piepkleine bloemen. Vruchten worden er bij ons meestal niet gevormd. Afkomstig uit Oost-AziŽ en verwilderd, geneeskrachtig. Veel toegepast als moerasplant. Waterstand boven de wortels 10 tot 30 cm. In de watertuin is de bloei niet opvallend.

Vermeerdering:

Vegetatief door stekken van de wortelstok. Kalmoes speelt tot op de dag van vandaag een rol in de natuurgeneeskunde. De wortels, die in het voorjaar of het najaar worden verzameld, zijn een maagversterkend middel. Ze worden ook gebruikt bij de bereiding van kruidenbitters (berenburg). Vroeger veel geteeld voor het aromatisch blad en de kalmoesolie.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!