TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Bletilla - OrchidaceaeBlettilla is een geslacht met zo´n 10 Aziatische soorten. In onze tuinen is Bletilla striata een vaak voorkomende te telen aardorchidee (terrestische=in de aarde wortelende) afkomstig uit Japan en China. In het gebied van herkomst groeit hij op verse, vochtige en humusrijke grond. Deze soort is van alle orchideeën het minst lastig te houden in ons gematigde klimaat.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Bletilla striata - Japanse orchidee

2718.htm

Naam: Bletilla striata

Nederlandse naam: Japanse orchidee

Familie: Orchidaceae

Andere gebruikte benamingen: (Bletilla hyacinthina)

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: paarsrood

Bladeren: gebogen bladeren tot 45cm lang

Diepte: 0

 

†Bletilla striata -†Japanse orchidee - TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

 

Informatie, teelt: 

Bletilla striata is zowel een tuinplant, kamerplant als oeverplant voor de vijver die winterbescherming behoeft. Deze orchidee wordt soms nog als Bletilla hyachintina aangeboden. Een plant voor zure, vochtige humusrijke en voedzame grond die hele rissen roodpaarse bloemen aan lange stengels vormt. Het lange, irisachtige blad vertoont duidelijke nerfstrepen. Dit is een zogenaamde aardorchidee die dus echt zijn voedsel via wortels uit de grond haalt en die wortels niet alleen als aanhechtorganen gebruikt. Er is ook een witbloeiende cultivar Bletilla striata 'Alba'.

Deze Japanse orchidee is een charmante verschijning. In het voorjaar lopen de knollen uit met vele brede, zachte, geplooide en gebogen bladeren tot 45 cm lang. Tegen het eind van het voorjaar en het begin van de zomer verschijnen de 30 tot 40 cm lange bloemstengels met fel gekleurde paarsrode tot margentaroze bloemen met die typische orchideevorm. De lip van de bloem heeft een donkerder paarsroze rand en is met wit gemarkeerd.

Standplaats:

Bletilla houdt van veel licht maar niet van de volle zon. Geef ze een plaats in de halfschaduw met een goede humusrijke tuingrond. Vooral een vochtige grond in het voorjaar en de zomer is belangrijk.

Vermeerdering:

Door delen van de wortelstokken in het voorjaar. Ze laten zich echter niet graag verstoren. Laat de planten daarom eerst tot voldoende grote pollen uitgroeien.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!