TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Calla - AraceaeDe bekendste soort van dit geslacht is Calla palustris, de slangewortel, een mooie en inheemse moerasplant met een kruipende wortelstok. Dit is een beschermde plant! Ze is in ons land nog vrij zeldzaam te zien. Maar waar ze voorkomt zijn ze meestal in grote aantalen aanwezig.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Calla palustris - slangewortel

2943.htm

Naam: Calla palustris

Nederlandse naam: slangewortel

Familie: Araceae

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: hartvormig, glanzend groen

Diepte: -10/0

 


Informatie, teelt: 

Slangewortel vormt bloemen die sterk op de aronskelk lijken. Boven de witte bladschede staat een groene bloemkolf die er mooi tegen af steekt. De bloemen hebben geen bloemdek, alleen stampers en meeldraden. Het schutblad is aan de binnenzijde helder wit. De bessen die na de bloei en na bestuiving verschijnen zijn rood en behoorlijk giftig. De hele plant is giftig. Het blad is hartvormig en glanzend groen. De planten groeien gemakkelijk uit de vijver de oever op, en omgekeerd. Daarom kan je de slangewortel goed gebruiken om vanaf de droge oever de vijver in te laten kruipen om alzo de vijverrand te camoufleren. De wortelstokken liggen 2 ŗ 3 cm in het water of in onder de grond zodat ze bijna bloot lijken te liggen. De wortelstokken dienen dan ook alleen maar voor de verankering. Slangewortel haalt met zijn haarworteltjes de voedingsstoffen op uit het water. Plant slangewortel niet in de zon want de zachte bladeren zijn daar gevoelig voor.

Vermeerdering:

De planten groeien uit forse, kuipende wortelstokken die winterknoppen vormen waarmee vermeerderd kan worden, maar dat kan ook met de rode zaden uit de bessen. Gebruik een klei-lemige grondmengsel. Wortelstekken snijden in de maand april. Zorg dat de stek nog over enkele wortels beschikt. Pot ze rechtopstaand in en druk ze een 3-tal cm de potgrond in, de rest van de wortelstek laat je bovenzitten.
Slangewortel is en koudkiemer. Oogst in het najaar rijpe zaden en doe ze in een zak plastic. Bewaar de zak een week in de diepvries. Daarna uitzaaien in een zandig mengsel waarbij de zaden 1 cm worden bedekt. De kieming kan tot anderhalf jaar op zich laten wachten. Van zaad tot deftige plant voor de vijveraanplanting gaan een 3-tal jaren overheen.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!