TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Nymphaea - NymphaeaceaeNymphaea is een geslacht met 50 soorten winterharde en niet-winterharde overblijvende waterplanten. Slechts enkele soorten worden gekweekt, maar die en hun talrijke hybriden zijn dan ook in vele vijvers te vinden. Reeds in de 19e eeuw zijn vele kruisingen ontstaan. Daaruit zijn later de dwergvormen ontstaan. Waterlelies oefenen reeds vanaf de oudheid een aantrekkingskracht uit op mensen. Hun schoonheid, het pallet aan kleuren van wit, roze, rood, geel, koper en geel, en de Koninklijke geur die sommige rassen verspreiden maken waterlelies populair.
Vroeger kwamen waterlelies veel frequenter voor in onze inheemse wateren. Door de waterverontreiniging is het waterleliebestand sterk afgenomen. In Duitsland valt de waterlelie nu onder een strenge natuurwetgeving. Lelies wensen een zonnige standplaats en rustige wateroppervlakten. Men moet rekening houden met de uitbreidingsdrang van waterlelies. Let bij de aankoop goed op het verschil tussen lelies voor grote en kleine vijvers.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Nymphaea - waterlelies 

35574.htm

Naam: Nymphaea alba

Nederlandse naam: wilde waterlelie, zonnekind

Familie: Nymphaeaceae

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: wit

Bladeren: helder groen

Diepte: -30/-100

Informatie, teelt: 

Deze wit bloeiende 'witte' waterlelie komt her en der nog voor in de sloten rondom Friesland. De wilde waterlelie heeft heldere groen bladeren die bijna rond van vorm zijn. De bloemen kunnen 10 tot 15 cm groot worden, zijn zuiver wit van kleur met een geel hart en geurend.
Een zeer gemakkelijke soort. Voor geschikt voor grotere vijvers. Wenst wel en kleiachtige grond. Door zijn sterke groei kan deze waterlelie na een tijd gaan woekeren. Uit de geelachtige wortelstok, die bij oudere planten tot een arm dik kan worden, ontspruiten steeds weer nieuwe planten. In de vijver tijdig uitdunnen. Pakt een deel van de bladeren onder water stevig vast en trek ze met een ruk los.

dubbelbloemige

voor grote vijvers

geurend

top10 lelie

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!