TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Potamogeton - PotamogetonaceaeFonteinkruis is een water en zuurstofplant, en van groot belang voor de visteelt daar de vissen er gelegenheid in vinden tot het afzetten van kuit. Geen makkelijk plant voor de siervijver maar een zeer goede zuurstofleverancier. We onderscheiden tal van soorten fonteinkruid: dichtbladig-, doorgroeit-, langstengelig-, kam-, weegbree-, drijvend-, duizendknoop-, rivier-, gekruld-, rosbladig-, glanzig-, gras-, vlak-, spitsbladig-, stompbladig-, puntig-, klein- en haarfijn fonteinkruid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Potamogeton crispus - gekroesd fonteinkruid

35756.htm

Naam: Potamogeton crispus

Nederlandse naam: gekroesd fonteinkruid

Familie: Potamogetonaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: rood met crème

Bladeren: groen en doorschijnend, fraai

Diepte: -70/-25

 


 

Informatie, teelt: 

Gekroesd fonteinkruid lijkt wel zeewier en is inheems in Europa en verwilderd in de V.S. Het is een uitstekende zuurstofleverancier die ook nog eens leuk bloeit met opvallende rood met crême bloemen die aan de einde van de stengels boven water uitsteken. Het 15 cm grootte fraaie blad is groen tot bronskleurig, doorschijnend en ondergedoken. De bladeren kunnen wintergroen blijven in zachte winters en als ze diep genoeg in de vijver zijn aangeplant, dit wil zeggen op minimum 60 cm diepte. De bladeren zijn eerst plat met een getande rand; later gaan ze omkrullen (vandaar de naam gekroesd) en zich oprollen.
Gekroesd fonteinkruid kan groeien op open plaatsen in de volle zon en mag in stromend water worden gezet. Het water mag vooral niet te hard verwarmd worden door de zon want dan treden groeistoornissen op. In de schaduw zullen de bladeren van licht naar donkergroen verkleuren.

Vermeerdering:

De vermeerdering is makkelijk uit stengelstek. In april kan je nieuwe uitlopers afsnijden en oppotten in een mengsel van klei en laagveen. In mei kan je een nieuwe groei onder een knoop afbreken. Zo'n stek van een 20 cm lengte kan best minimaal 3 knoppen hebben. Beschadig de stek niet. Het onderste blad verwijderen. Voorzichtig inpotten want de stekjes zijn zeer broos en breken makkelijk. Na enige weken kan je wortels verwachten.

Vissen:

De bladeren bieden een heel goede schuilplaats voor vissen.

Ziekten en plagen:

Slakken vreten aan de jonge, zachte bladeren.

Stof is een grote vijand van het fonteinkruid. Door wind kan er stof in het water terecht komen en de bladeren bevuilen. Ga met een visnetje langs de bladeren zodat het stof eraf waait en naar de bodem zakt.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!