TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Utricularia - LentibulariaceaeGroot blaasjeskruid is een in het water zwevende plant die algemeen in Nederland voorkomt, vooral in voedselarm en schoon water. Vaak groeit hij er in gezelschap van de kikkerbeet.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
  Utricularia vulgaris - gewoon blaasjeskruid

35763.htm

Naam: Utricularia vulgaris

Nederlandse naam: gewoon blaasjeskruid, groot blaasjeskruid

Familie: Lentibulariaceae

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: oranje/geel

Bladeren: bladeren fijn verdeeld in slipjes

Diepte: -65/-20


 

Informatie, teelt: 

Gewoon blaasjeskruid is een losdrijvend plantje wat heel veel eisen aan zijn omgeving stelt. Daardoor kan hij vrij snel uit uit je vijver verdwijnen als het hem daar niet bevalt. Aan de ander kant kan de plant ook opeens spontaan optreden. De planten vormen draadvormige stengels zonder wortels en met bladeren die in fijne slipjes zijn verdeeld. Tussen deze slipjes zitten rondachtige blaasjes. De blaasjes dienen om insecten te vangen en te verteren. Eigenlijk is dit dus een vleesetend plantje. De deur van zo'n blaasje gaat open als bijvoorbeeld een watervlo één van de fijne haartjes van een blaasje aanraakt. Met de waterstroom wordt de watervlo dan meer naar binnen gezogen. Op deze manier komen de planten aan hun nodige hoeveelheid voedsel en stikstof. Anderzijds zijn de blaasjes gevuld met lucht en vormen ze luchtkamers waardoor de plant kan drijven. De plant bloeit tamelijk opvallend van juni tot augustus met oranje gele lipvormige bloemen die in schermen een eind boven water uitsteken (10-12 cm) en daardoor wat lijken op leeuwebekjes of een miniatuur orchidee.

Vermeerdering:

In voedselrijk water kan blaasjeskruid zich vanzelf spontaan uitbreiden. Na de bloei van augustus worden er winterknoppen gevormd die in een flinke laag modder kunnen overwinteren en in het voorjaar nieuwe planten kan leveren. Let dus op bij het opschonen van de vijver.

Ziekten en plagen:

Utricularia blijft alleen in vijvers leven met zacht en glashelder water en een goed biologisch evenwicht. Bovendien moeten er voldoende watervlooien en andere kleine waterdiertjes aanwezig zijn zoals kreeftjes om te plant te voeden, het is immers een vleesetende plant.
Zijn de planten gezond dan zijn ze lichtgroen gekleurd.

Slakken vinden de winterknoppen een lekkernij.

Zuur water, ontstaan door bijvoorbeeld langdurige neerslag, kan de planten bruin doen verkleuren waardoor ze tenslotte afsterven.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!