TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Carex - CyperaceaeZegge is één van de moeilijkste geslachten van onze flora. Er bestaan tussen de verschillende soorten allerlei bastaarden en bastaardvormen. Ter onderscheiding gebruikt men verschillende criteria: zodevormend, met uitlopers, bladeren, verschil vrouwelijke en mannelijke bloemen, de kleur van de kafschubben en van het urntje, een soort van schutblaadje dat het vruchtje geheel omgeeft. Zegge groeit het liefst op vrij vochtige grond en is prachtig voor verwerking in bloemstukjes. Een deel van de soorten worden daarnaast ook als grondbedekker gebruikt. Het geslacht omvat tegen de 350 soorten met de meest uiteenlopende vormen en eisen omtrent groeiplaats. In onze contreien zijn tientallen soorten terug te vinden in de duinen (zandzegge), langs voedselrijke sloten (cyperzegge), in loofbossen (boszegge) enzovoort. Er is bijna geen milieu te vinden waar de zegge niet voorkomt.
Zegge is een kosmopolitische plant.
We onderscheiden o.a. : vlozegge, tweehuizige zegge, verdeelde zegge, tweerijige zegge, zandzegge, loire-zegge, reichenbach´s zegge, trilgraszegge, vroege zegge, voszegge, valse voszegge, stekelzege, afgebroken zegge, paira´s zegge, leers´ zegge, ronde zegge, zeldzame zegge, pluimzegge, wijdaardzegge, sterzegge, uitgerekte zegge, afgekorte zegge, drienervige zegge, noordse zegge, stijve zegge, stijve zegge, scherpe zegge, gewone zegge, buxbaum´s zegge, hangende zegge, bleke zegge, slijkzegge, zeegroene zegge, blauwe zegge, slanke zegge, pilzegge, vingerzegge, heidezegge, viltige zegge, voorjaarszegge, gestrekte zegge, gele zegge, echte gele zegge, schubzegge, late zegge, lage zegge, bos zegge, gladde zegge, zilte zegge, gestippelde zegge, blonde zegge, cyperzegge, blaaszegge, snavelzegge, moeraszegge, oeverzegge, draadzegge, ruige zegge, cypergras, geel cypergras, bruin cypergras, enz.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
Carex pseudocyperus - hoge cypreszegge

3612.htm

Naam: Carex pseudocyperus

Nederlandse naam: hoge cypreszegge

Familie: Cyperaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: bruine bloeiaren

Bladeren: helder groen en relatief breed

Diepte: 0/-25

 


 

Informatie, teelt: 

Carex pseudocyperus, de hoge cypreszegge komt voor van Noord-Afrika, Europa, Noord-Amerika en tot Japan. Hij verdraagt natte grond in volle zon. De groene, overhangende aren verschijnen in mei, de bladeren zijn relatief breed en lichtgroen tot geelgroenig. Dit is een heel sierlijke zegge met slank, maar ruw aanvoelend blad. 

De eerst groene maar later bruine bloeiaren (lijkend op die van Cyperus) hangen in gracieuze bogen over en contrasteren mooi tegen de geelgroene achtergrond. De bloeiaren zijn heel goed toepasbaar in bloem- en droogbloem boeketten. De stengels zijn niet rond maar driehoekig. Heel mooi! 

Zegge groeit het liefst op vrij vochtige grond en is prachtig voor verwerking in bloemstukjes. Zowel voor in als naast het water zijn het interessante planten. Ook doe ze het goed in potten en kuipen zolang ze maar over voldoende vocht beschikken. In het moeras niet dieper dan 20-25 cm planten.

Vermeerderen:

Door zaaien of delen in het voorjaar.

Ziekten en plagen:

Geen.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!