TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ceratophyllum - CeratophyllaceaeHoornblad zijn losdrijvende waterplanten en hebben nooit wortels. Bij onze soorten zitten de bloemen in de bladoksels. De vrucht is een éénzadige dopvrucht. Het stuifmeel zweeft in het water en bereikt zo de stempels. Tegen de winter maakt de plant dicht bebladerde spruiten die zinken en dan in het voorjaar weer tot nieuwe planten uitgroeien.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
Ceratophyllum demersum  - gedoornd hoornblad

3887.htm

Naam: Ceratophyllum demersum

Nederlandse naam: gedoornd hoornblad

Familie: Ceratophyllaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur: -

Bladeren: donkergroen

Diepte: -20/-80


 

Informatie, teelt: 

Afkomstig uit gehele wereld en kan in langzaam stromend water. Deze soort hoeft niet te worden geplant. De planten vormen niet eens wortels. De bebladerde stengel ( bladkransen) zweven los in het water. Als hij in groepen staat aangeplant lijkt het wel een sparrenbos onder water. De planten bloeien ook onder water. Het stuifmeel van de mannelijke bloemen zweeft in het water en bevrucht zo de vrouwelijke bloemen die in de bladoksels zitten. 

De planten heten gedoornd omdat de vruchtjes drie stekels vertonen. Bij ongedoornd hoornkruid zit er maar één kort stekeltje aan een vrucht. Het blad van gedoornd hoornkruid is donkerder dan van ongedoornd hoornkruid (Ceratophyllum submersum). Hij doet het ook nog goed in stromend water ! Tegen de winter vormen de planten dichtbebladerde spruiten die overwinteren op de bodem van de vijver. Doordat de planten geen wortels hebben sterft het onderste stuk steeds af.

Verzorging:

Deze zuurstofplant MOET gewoon in elke vijver: zij leven van hetzelfde voedsel als de algen en remmen dus de algemene algenontwikkeling in de vijver. Gedoornd hoornblad is een zeer goede zuurstofleverancier die liefst in de halfschaduw van de vijver groeit in diep en koel water. Daarom zijn ze zo goed te combineren met puntkroos en krabbescheer. De krabbescheer zorgt dan voor de nodige schaduw waardoor het water niet zo snel door de zon kan worden opgewarmd.
Het is een kalkminnende plant die veel schuilgelegenheid aan vissen schenkt.

Vermeerdering:

Door het afnemen van scheuten in tussen eind april en begin mei. Nijp de nieuwe scheuten in onder een vertakking. Kort de stekken in tot een lengte van 15 cm. Deze bovenste toppen groeien uit tot nieuwe planten. Bij het herinplanten vormen we bosjes met 5-8 stekken bij elkaar. We doen er en breed elastiekje om en met een steen brengen we ze zo op de plantplaats aan.

Ziekten en Plagen:

- als gedoornd hoornblad op voldoende diepte en in koel water is aangeplant, behouden ze hun donkergroene kleur.

- het is een kalkminnende plant: ze gaan verslijmen als ze in te zacht (Dh) en te zuur (Ph) water staan.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!