TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Eichhornia - PontederiaceaeEen geslacht met zeven soorten groenblijvende waterplanten die mooie orchideeachtige bloemen voortbrengen. E. crassipes wordt veel in tuinvijvers gebruikt. In zijn tropische habitat is het een gevreesd onkruid geworden. Daar raken rivieren verstopt en verstikken ze het andere vijverleven. E. azurea vooral voor het tropische aquarium wordt gebruikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Eichhornia crassipes - waterhyacint

6061.htm

Naam: Eichhornia crassipes

Nederlandse naam: waterhyacint

Familie: Pontederiaceae

Bloeitijd: 8-9

Bloemkleur: paars

Bladeren: lepelvormig in rozetten

Diepte: 0 cm


 

Informatie, teelt: 

Waterhyacint is een éénjarige drijfplant en behoeft winterbescherming. Ze beperken algemeen de algengroei in de vijver: de wortels halen voedingstoffen uit het water en de bladeren zorgen ervoor dat de algen minder licht ontvangen. Deze plant komt uit tropisch en subtropisch Amerika. Op veel plaatsen waar het 's winters niet te koud wordt, ook ingeburgerd geraakt in Europa, bijvoorbeeld in Portugal. Bij ons overleeft de plant de winters niet. In de warme zomers zullen de planten, die op merkwaardige holle "bollen" drijven, hun prachtige hyacintachtige, blauwe bloemen laten zien op stengels van 20-30 cm. In die holtes zit lucht. Hoe warmer de zomer hoe rijker ze bloeien. De wortels zijn opmerkelijk mooi vertakt en opvallend. Maar dan moet het water waarop ze drijven zeer voedselrijk en behoorlijk warm zijn. De plant kan drijven door de blaasvormige verdikte bladstelen. De glimmende groene bladeren zelf zijn lepelvormig en staan in rozetten. Meestal hangen de wortels los in het water maar in ondiepe bakken kunnen ze zich ook vastzetten.
De planten zijn 's winters over te houden, bv in een open aquariumbak of in een vorstvrije miniwaterpartij in de veranda. Toch is dit lastig vooral door het tekort aan voldoende licht. Ieder jaar nieuw kopen is toch beter.

Vermeerdering:

De planten vormen voortdurend nieuwe uitlopers die gemakkelijk verder groeien.

Ziekten en plagen:

De planten vervriezen en sterven af. Bij lage temperaturen (minder dan 15°C) hebben de bladeren de neiging te vergelen.

Kleine, grijsbruine kevertjes vreten aan de planten, vooral ter hoogte van de blaasvormige verdikking. Neem de planten uit het water en haal de kevertjes er vanaf met de hand of probeer ze van de planten te spoelen.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!