TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hottonia - PrimulaceaeDe waterviolier Hottonnia palustis komt hier en daar in Nederland nog in het wild voor. Hij houdt van helder en stilstaand water.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Hottonia palustris - waterviolier

8585.htm

Naam: Hottonia palustris

Nederlandse naam: waterviolier

Familie: Primulaceae

Bloeitijd: 5-7

Bloemkleur: lilaroos

Bladeren: geveerde bladeren

Diepte: -25/-50


 

Informatie, teelt: 

Afkomstig uit Europa, Klein AziŽ, SiberiŽ met waterzuiverende eigenschappen. De planten verlangen een halfschaduwrijke plaats. De ondergedoken bladeren zijn geveerd en kamvormig en blijven in de winter groen. Deze prachtige, lichtgroene rozetten geven de plant een bijzonder effect onder water. Waterviolier wordt vaker als decoratieve oeverplant dan als zuurstofplant gezien, maar toch is zijn functie wat dat betreft duidelijk: waterviolier heeft een groot waterzuiverend vermogen. De waterviolier houdt van tamelijk hard (kalkrijk) en vooral helder en stilstaand water waar wat ijzer in aanwezig is. Omdat het water in veel vijvers te zuur is, zal de plant het daar niet goed doen. Doet hij het bij u wel, dan is het een prachtige plant met lichtgroen blad dat ook 's winters groen blijft. De heel lichtroze bijna witte en geurende bloemen stelen in mei-juni de show bij de vijverrand. De bloemen steken zo'n 15-25 cm boven het water uit en worden vaak vergeleken met de pinksterbloem. Na de bloei zinkt de plant onder water. Zet de planten in vrij zware grond met veel klei of leem, dan groeien ze het best. De wortels zetten zich vast in de bodem waaruit hij stengels vormt die wel tot een meter lang kunnen worden.

Vermeerdering:

Door zaad. Na de bloei zinkt de plant onder water waar de zaden tot rijping komen. Probeer in het najaar aan wat zaad te komen of pluk jonge gekiemde plantjes in het voorjaar.

Door stek. Verzamel na de bloei in juli jonge toppen van 10 cm lengte. Nijp de stekken net onder een bladknoop af. Maak er een bos mee van 5-7 takken. Plant de stekken in een mandje dat je bovengronds bewaard in een plastic zak zodat de stekken vochtig blijven. Zeker niet in de zon zetten! Wanneer de stekken na enkele weken wortels hebben gevormd neem je ze van onder de plastic om uit te planten in de schaduw van de moerasplanten om te wennen. Als zich dan nieuwe knoppen beginnen vormen kunnen ze onder water verhuizen.

Vissen:

Dankzij zijn groenblijvende bladeren biedt de waterviolier zowel 's zomers als 's winters een goede bescherming voor jonge visjes.

Ziekten en plagen:

Als het water te zuur is, zal de plant het niet goed doen. De planten gaan slijmen en de groene kleur verdwijnt. De eerste alarmsymptomen zijn zichtbaar als plantendelen plots loskomen en boven komen drijven, wat niet de schuld van de vissen is. Waterviolier wenst hard en kalkrijk water met een hoeveelheid aan ijzer. Door regen wordt het vijverwater zachter. Regelmatig aanvullen met leidingwater.

Slakken: de tere en zachte blaadjes zijn een lekkernij voor slakken.

Te veel concurrentie van andere planten kan de waterviolier fataal worden.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!