TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Iris - IridaceaeIrissen zijn een geslacht met 300 eenzaadlobbige plantensoorten die over het gehele noordelijk halfrond verspreid voorkomen. Op het zuidelijk halfrond groeien geen irissen in het wild. Hun natuurlijke groeiplaats loopt van de poolcirkel tot de kreeftkeerkring en vele kunnen in ons land worden gekweekt mits ze goed worden verzorgd en in de volle zon staan. De bladeren zijn over het algemeen zwaardvormig en staan gewoonlijk waaiergewijs. Hun kleur varieert van grijsgroen tot glanzend donkergroen. Men verdeelt het geslacht in vier groepen: baardirissen, baardloze irissen, kamirissen en bolirissen. Andere soorten van dit geslacht zijn o.a. gele lis, stinkende lis, Duitse lis, dwerglis, daklis, Florentijnse lis, bleke lis, zwarte lis, Spaanse lis, Engelse lis.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Water & Vijverplanten 
 Iris pseudoacorus - gele lis

9354.htm

Naam: Iris pseudacorus

Nederlandse naam: gele lis

Familie: Iridaceae

Andere gebruikte benamingen: (Iris bastardii; Iris lutea)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: geel

Bladeren: zwaardvormige, grijsachtig groene bladeren

Diepte: -10/0


 

Informatie, teelt: 

De gele lis is een bekende verschijning langs inheemse waterkanten en moerassen en die ook bij de siervijver heel indrukwekkend kan zijn. Het is een fraaie plant met zwaardvormige, grijsachtig groene bladeren die tot een meter lang kunnen worden. De plant bloeit met een overdaad aan gele irisbloemen die een leuke merkwaardigheid vertonen, de bloemen zijn variabel qua kleur en tekening en daarmee gespecialiseerd op bepaalde insecten. Sommige bloemen zijn helemaal op bestuiving van hommels ingericht, andere op die door zweefvliegen. Elke bloem apart bloeit maar enkele dagen. Gele lis is afkomstig uit Europa en woekert nogal. Je kan hem zowel in als naast de vijver aanplanten. Ze zijn mooi in combinatie met bijv. lisdodden. Plant ze best in een mand of pot om de uitbreiding wat in te tomen. De gele lis heeft veel plaats nodig en tere planten in de buurt hebben geen kans. Als je ze in een betonnen vijver plant kunnen de verankeringwortels zelf in het beton groeien.

Vermeerdering:

Door zaaien. Na de bloei worden en massa 's zaden in de vorm van kleine damschijfjes geproduceerd die heel lang blijven drijven als ze in het water vallen. Zo kunnen de zaden door de wind en water worden verspreid.

Door delen. De wortelstokken kunnen met een scherp mes worden gedeeld. Doe dit omstreeks eind van april. Plant de gesneden wortelstokken in een kleiachtige grond.

Ziekten en plagen:

De bloemen verdragen slecht langdurige regen en gaan dan versnotteren.

Slakken en rupsen lusten wel van de zwaardvormige bladeren.


Wat zijn waterplanten? Waar, hoe groeien ze (niet)?
 Indeling in groepen:
1. Drijfplanten
2. Zuurstofplanten
3. Onderwaterplanten
4. Moerasplanten
5. Natte oeverplanten

http://www.tuinkrant.com/modules.php?name=News&file=article&sid=5011
 


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!