TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Wilde planten, onkruiden, (on)gewenste en/of (on) gewilde planten kennen en herkennen

Klik op een foto voor een vergrote weergave

Nederlandse naam: paarse dovenetel

Naam: Lamium purpureum

Familie: Lamiaceae

Beschrijving: De paarse dovenetel komt zowel als eenjarige en tweejarige voor. Vormt geen ondergrondse uitloper. Kleine paarsrode bloemen die bijen en hommels lokken. De bovenste blaadjes zijn kleiner en zitten dichter op elkaar, de volgende groter met een langere steel en neerwaarts gebogen. Daardoor een ietwat piramidaal uiterlijk. Soms ziet de gehele plant er paarsrood uit. Zaadjes worden o.a. verspreid door mieren.


2 020.jpg (303881 bytes)
Nederlandse naam: haagwinde

Naam: Convolvulus sepium

Familie: Convolvulaceae

De haagwinde is een onbehaarde, klimmende of kruipende plant met witte, soms roosachtige, klokvormige bloemen. Komt algemeen voor tussen heggen, kreupelhout of riet en op dijken tussen stenen. Bloemen worden bezocht door hommels, bijen, vliegen en avondvlinders. De meeldraden en stijlen worden vaak door oorwormen afgebeten. Vermeerderd zich door zaden maar vooral door ondergrondse wortelstokken. Kruipende stengels dringen met hun top in de grond en vormen nieuwe planten. Hierdoor als onkruid erg lastig.

2 007.jpg (640634 bytes)
Nederlandse naam: heermoes (paardestaart)

Naam: Equisetum arvense

Familie: Equisetaceae

Heermoes komt algemeen voor langs wegen, tussen gras, in tuinen en op akkers. Dikwijls een lastig onkruid en ook wel eens akkerpest genoemd. De plant overwintert met eigenaardig gevormde knolletjes aan de wortelstok. Paardestaarten zijn overblijvende planten met een wortelstok, die vaak diep in de grond zitten en van waaruit bovengrondse stengels oprijzen die gemakkelijk in leden uit elkaar te trekken zijn. Op elke knoop, de grens tussen 2 leden, bevindt zich een krans van schubben, die de bladeren vertegenwoordigen. Ze zijn min of meer aan elkaar vastgegroeid en vormen zo ťťn schede om de stengel. De zijtakken, als die er zijn, ontspringen eveneens in kransen uit de knopen en hebben dezelfde bouw als de hoofdstengel.
Aftreksels van heermoes zijn nuttig als preventieve bestrijding van algemene bladschimmels.

 

2 008.jpg (325721 bytes)
Nederlandse naam: kleefkruid

Naam: Galium aparine

Familie: Rubiaceae

Beschrijving: 

Kleefkruid is een algemeen voorkomend onkruid langs heggen, tussen kreupelhout, in tuinen en op bouw- en moestuingronden. Bloeitijd omstreeks juni-juli. 

De lange stengels, tot 1 meter lengte, zijn kleverig. Ook de bladeren en de zaden zijn kleverig en bezet met haakjes. Hierdoor blijven ze, soms met hele delen van de plant, aan de vacht van voorbij lopende dieren hangen en worden zodoende verder verspreid.

 

2 019.jpg (826059 bytes)

2 048.jpg (312976 bytes)

Nederlandse naam: akkerdistel

Naam: Cirsium arvense

Familie: Asteraceae

Beschrijving: 

De akkerdistel is een algemeen voorkomende distel die zich vermeerdert door wortelknoppen. Zeer lastig als onkruid met 5 tot 6 bloemhoofdjes op lange stelen, meestal roosachtig, soms uitzonderlijk wit. De bladeren zeer ingesneden en zijn zelden gaaf. Geveerde bloempluizen.

 

2 045.jpg (673870 bytes)

Vorige pagina - volgende pagina

 

TK-WIKI: voeg je favoriete planteninformatie toe aan de TK-WIKI-PLANTENGIDS

Zoeken op de website in de TK Plantengids

Bestel de TK Plantengids op cd-romBlijf op de hoogte en volg de laatste tuinnieuwsjesContacteer


Deze TK - Plantengids is ook verkrijgbaar op cd-rom.
Niets van deze TK-plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!

© Copyright 1996-2008 Rudi Van Overloop, alle rechten voorbehouden - www.tkplantengids.com - www.plantengids.ws - www.tuinkrant.com/plantengids/ 
In samenwerking met www.plantenvinder.net - www.snoeigids.com en www.tuinkrant.com

Bronnen TK - Plantengids