druiven

Beleef de lente in je tuin - deel 2

Goede snoei houdt planten gezond. Als u al snel veel planten erg drastisch moet snoeien heeft u de verkeerde soorten gekozen. Als het goed is, kan de voorjaarssnoei beperkt blijven tot normale onderhoudssnoei. Sommige soorten, bijv. sierkersen, mogen alleen in het jonge hout worden gesnoeid, anders kunnen ze last krijgen van gomziekte. Andere, bijv. esdoorns, berken en walnoot hebben in het voorjaar zo’n sterke sapdruk dat ze na snoei blijven bloeden. Die soorten worden later in het jaar gesnoeid.

Voorjaarssnoei

Beleef de lente in je tuin - deel 1

Beleef de lente in je tuin - deel 1(350737916) In het vroege voorjaar zijn de bloemkleuren het felst. Naarmate de zomer nadert wordt het aantal soorten bloeiers groter, maar de kleuren worden rustiger. Die eerste stralende tinten passen fantastisch bij het jonge, sappige groen, de uitrollende varens, zachte regen en het zilverwitte lentelicht. De natuur haalt diep adem en stort zich ongeremd in een gloednieuw levensjaar. Alles barst open, groeit, werkt zich de grond uit en reikt naar het licht. Van bloem tot bloem gonst het van de insecten op zoek naar nectar en stuifmeel. Het heerlijke tuinleven is weer begonnen. Het is één groot feest!

Herfst, vogellokkers voor de oktobertuin

Herfst, vogellokkers voor de oktobertuin(22923496)Een tuin mist leven als er geen vogels komen. En ze komen om er te nestelen, voedsel te zoeken, te schuilen, te slapen, te drinken en te badderen. Vitaminerijk voedsel is erg belangrijk voor ze, helemaal in herfst en winter. Net als wij kunnen vogels zelf geen Vitamine C aanmaken. Die halen ze vooral uit bessen. Als u in uw tuin bomen en struiken zet, die in herfst en winter bessen dragen, komen de tientallen verschillende vogelsoorten vanzelf.

Fruit: eenvoudige plantenvermeerdering van bijzondere fruitsoorten en onderstammen

Fruit: eenvoudige plantenvermeerdering van bijzondere fruitsoorten en onderstammen(1939575212)Afleggen of marcotteren van planten vraagt weinig kennis! Afleggen is een methode van vegetatieve vermeerdering, waarbij een tak zo in de grond gebogen wordt, dat zijn top weer boven de grond uitkomt. Het afleggen kan bij hazelaar (Corylus avellana), druiven (Vitis vinifera) en diverse klimplanten toegepast worden. Het aantal nakomelingen is wel beperkt.

Herfst in de tuin: herfst is ´harvest´ en een gulle tuintijd boordevol geur en kleur

Herfst in de tuin: herfst is ´harvest´ en een gulle tuintijd boordevol geur en kleur(1275740437)De herfst tuinpagina is gevuld met informatie over de tuin in het najaar. De herfst is immers een prima moment om in de tuin aan de slag te gaan, je terras aan te kleden in najaarskleuren, of deskundige hulp in te schakelen voor je grotere tuinplannen. Deze sfeervolle pagina wordt aangeboden aan de redacties en uitgevers van de lokale en regionale huis – aan - huisbladen. Deze pagina met kant en klaar aangeboden informatie wordt verzorgd door Stichting Tuinpromotie Nederland. De onderwerpen die in deze uitgave aan bod komen zijn: Gazon najaarstips, Potten opnieuw beplanten, Goed planten, Fruit oogsten uit eigen tuin, De hovenier is allround vakman en Tuinverlichting.

Fruittuin: eenvoudige stekkalender en stekdata voor houtig kleinfruit, fruitbomen, onderstammen en fruitexoten

De meeste soorten houtig kleinfruit en druiven kunnen vermeerderd worden door stekken. In de winter of in het vroege voorjaar is het snoeihout van houtig kleinfruit geschikt om winterstekken of twijgstekken te maken. Houtachtige bessenstruiken zijn van december tot februari gemakkelijk vermeerderen door winterstekken of twijgstekken. De winterstekken worden tijdelijk ingekuild in openlucht en worden in maart in volle grond uitgeplant. Scheutstekken of zomerstekken worden tijdens de groeiperiode afgenomen en meestal in speciale stekgrond gestoken bij een hoge luchtvochtigheid en optimale temperatuur.

Herfst in de tuin: herfst is ´harvest´ en een gulle tuintijd boordevol geur en kleur

Herfst in de tuin: herfst is ´harvest´ en een gulle tuintijd boordevol geur en kleur(47950605)De herfst tuinpagina is gevuld met informatie over de tuin in het najaar. De herfst is immers een prima moment om in de tuin aan de slag te gaan, je terras aan te kleden in najaarskleuren, of deskundige hulp in te schakelen voor je grotere tuinplannen. Deze sfeervolle pagina wordt aangeboden aan de redacties en uitgevers van de lokale en regionale huis – aan - huisbladen. Deze pagina met kant en klaar aangeboden informatie wordt verzorgd door Stichting Tuinpromotie Nederland. De onderwerpen die in deze uitgave aan bod komen zijn: Gazon najaarstips, Potten opnieuw beplanten, Goed planten, Fruit oogsten uit eigen tuin, De hovenier is allround vakman en Tuinverlichting.


Hou je fruittuin gezond van bladluizen en rupsen

Er is een groot verschil in gevoeligheid voor ziekten en plagen tussen de verschillende fruitsoorten en -rassen. Een fruitgewas dat normaal groeit is meestal minder vatbaar voor plagen en ziekten. Ruim planten, matig bemesten en regelmatig snoeien maakt de planten minder vatbaar.

De meest voorkomende plagen zijn:

  • bladluizen en rupsen
  • taxuskever
  • echte meeldauw
  • bloesemmonilia
  • bacterie en perenvuur

Start2eat: Hoe je kinderen groenten laat eten

Start2eat: Hoe je kinderen groenten laat eten(1242875863)

 

Broccoli, spruitjes, prei, witloof, venkel… de meeste kinderen trekken hier hun neus voor op. Dat komt omdat deze groenten doorgaans wat bitter smaken, of zoals venkel een opvallende smaak hebben. Waarom kinderen zo fel reageren op deze groenten heeft een oorzaak: ze hebben meer smaakpapillen dan volwassenen. De smaakpapillen van kleine kinderen liggen ook verspreid over hun hele mond en keel, bij volwassenen liggen deze nog enkel op de tong. Daarom reageren kinderen ook zo anders op voedsel dan volwassenen.

Fruit in de tuin: Plantafstanden voor fruitsoorten

Niet alle fruitsoorten en fruitrassen mogen op dezelfde plantafstand geplant worden. Afhankelijk van de grondsoort, fruitsoort, fruitras en gebruikte onderstam kan de optimale plantafstand verschillen. Ook het gekozen plant- en teeltsysteem heeft een invloed op de plantafstand te kiezen. Houtig kleinfruit zoals trosbessen, kruisbessen en frambozen kunnen op de kleinste afstand uitgeplant worden. Zaailingen van gewone walnoten of okkernoten hebben de grootste plantafstand nodig.

Pagina's

Abonneren op druiven
Please submit