perenvuur

Hou je fruittuin gezond van bladluizen en rupsen

Er is een groot verschil in gevoeligheid voor ziekten en plagen tussen de verschillende fruitsoorten en -rassen. Een fruitgewas dat normaal groeit is meestal minder vatbaar voor plagen en ziekten. Ruim planten, matig bemesten en regelmatig snoeien maakt de planten minder vatbaar.

De meest voorkomende plagen zijn:

  • bladluizen en rupsen
  • taxuskever
  • echte meeldauw
  • bloesemmonilia
  • bacterie en perenvuur

Groenten in de tuin: vermijd chemische middelen

Voor vrijwel alle plagen is wel een chemisch middel in de handel. Een groot bezwaar is dat ze meestal giftige stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, dier en het milieu. Bij een deskundig gebruik, met inachtneming van de wettige voorschriften zijn genoemde bezwaren soms noodzakelijk. Een alternatief is het gebruik van biologische middelen zoals: brandnetelsap of het planten van Tagetes tussen de gewassen enz. Ook vruchtwisseling helpt aantastingen onderdrukken. Hazen, konijnen en vogels zijn te weren met gaas of tuinnetten. Mollen, ratten en muizen kan men vangen.

 

Fruittuin. Hoe schimmels en insecten voorkomen of op een natuurlijke manier bestrijden?

Fruittuin. Hoe schimmels en insecten voorkomen of op een natuurlijke manier bestrijden?(118069221)Sommige insecten en schimmels kunnen jaarlijks heel wat schade veroorzaken. Sommige appelrassen zijn vatbaar voor appelbloedluis, meeldauw, spint en schurft. Peren zijn soms vatbaar voor perenroest, schurft en perenbladvlo. Door een aantal preventieve cultuurmaatregelen kan men op een natuurlijke manier schade voorkomen.

Fruit in de tuin: het planten, verzorgen en oogsten van mispels of Mespilus germanica

Fruit in de tuin: het planten, verzorgen en oogsten van mispels of Mespilus germanica(675099)Mispels zijn opvallende, gemakkelijke en sierlijke, mooie fruitbomen die ook in de siertuin een plaats verdienen. De meeste rassen zijn zelfbestuivend en weinig vatbaar voor ziekten en plagen. Het verzamelen van de vruchten kan eind oktober of begin november gebeuren. De opvallende vruchten zijn bijzonder geschikt voor bloemsierkunst en voor het verwerken tot gelei of confituur.

Abonneren op perenvuur
Please submit