Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)In dit artikel wordt in o.a. een Macromedia flash bestand, geïllustreerd hoe je stekken maakt laurierhagen (Prunus laurocerasus), hortensia (Hydrangea macrophylla), Buxus en lavendel. Aan bod komt het aansnijden van de kruidachtige stek en de aloude methode van de stek met hiel. Verder vind je enkele antwoorden op het stekken van vlinderstruiken (Buddleja), Japanse esdoorn (Acer palmatum), kamperfolie en klimop (Hedera).

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110) Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)
Volgende bladzijde Vorige bladzijde

Klik op het knopjeHet stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110) om verder te gaan

Kan men een vlinderstruik stekken, is het moeilijk of gaat het helemaal niet? Ik heb geprobeerd enkele stekken in de volle grond te zetten voor de winter, maar ze zijn allemaal kapot gegaan. Weet iemand raad?

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)

Buddleja davidii cultivars kunnen ook vermeerderd worden door in oktober genomen winterhoutstekken, met een lengte van 22.5 - 30 cm, op een bedje buiten te planten.

In augustus een paar stevige takken afknippen. Deze tak in kleinere stukken knippen steeds tussen twee ogen in. Neem stekken van 10 - 12.5 cm lengte met een hieltje van halfrijpe zijscheuten. De onderste bladeren en zijtakjes worden er afgehaald. Zet de stekken in een koude bak met gelijke volumedelen turfmolm en zand. Het ondereinde kan je eventueel doppen in een wortelgroeimiddel zoals Rhizopon. Zet het jaar daarop in mei de gewortelde stekken op een bedje en breng ze in oktober of in maart van het jaar daarop over naar de plaats van bestemming.

Je kunt de stukken ook in normale potgrond stoppen in een bloempot. Met een stukje gebogen ijzerdraad eroverheen en daar weer een plastic diepvrieszakje overheen. Dit zakje maak je goed dicht rond de pot om de verdamping te beperken. De potjes op een lichte plek (niet in de volle zon) wegzetten. Dit mag slechts een uitval van hoogstens 5% geven.

Wie kan mij vertellen hoe ik het beste resultaat krijg bij het nemen van een stek van Acer palmatum (Japanse esdoorn) ?

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)

Zomerstek snijden in juni is aan te bevelen ivm. De overwintering. De stek aansnijden net onder de ´knoop´ en een lid verderop net boven de ´knoop´. Te hard hout wortelt slecht terwijl zeer zacht hout wegrot. Groeistof is niet nodig maar kan de beworteling versnellen. De stekken zeer licht houden maar uitkijken voor verbranden.
Weet er iemand iets zinnigs te vertellen over het vermeerderen van een kamperfoelie (Lonicera). Deze staat al jaren in mijn tuin en ik wil graag een stukje er van meenemen naar mijn nieuwe tuin. Ik heb al een heleboel stekjes (kopstekjes, tussenstekjes, houtig, halfhoutig) geprobeerd, met bodemwarmte en stekpoeder, met afleggers enz. Niets lukt.

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)

Volgens ´Zelf planten vermeerderen´ - ISBN 90-210-0395-3: Deze klimmende planten worden vermenigvuldigd door houtige stekken te nemen van +-15 cm lengte en die in een koude kas te plaatsen, of door kruidachtige toppen van 8 cm lengte met of zonder hiel in juni in een bak met glasbedekking te plaatsen. De heesterachtige soorten worden door winterstek vermeerderd.

Ik heb Lonicera vol op gestekt met gewoon tuin grond en wat potgrond hier en daar wat potgrond mengen met zand echter niet te veel potgrond (wegens rotten) en dan de plantjes stekken van ongeveer 10 cm. Het beste is dat er wat houtig op zit dan wat blaadjes er af halen aan de onder kant een beetje beschadigen de onder kant en dan wat stek poeder erop niet te veel natuurlijk (wegens verbranding) en dan in de grond zetten en dan wat water er over heen sproeien (regel matig) (niet in de volle zon wegens verdamping) liefst geen plastic folie erop regel matig water geven niet te veel de grond moet ook wel eens een keer droog vochtig zijn zodat de planten niet zwakker van worden.

Is het mogelijk om klimop te stekken met stekpoeder en dan in de aarde wegzetten in het licht en maar hopen dat er volgend voorjaar wortels aanzitten? Zo simpel? Of is er meer voor nodig om goede wortels te krijgen voor volgend jaar?

Het stekkenuurtje: veel gevraagde vragen over het stekken - deel 1(19217110)

Klimop wortelt bijna vanzelf. Steek de stekjes in stekgrond en beschut ze voor de zon. Na enkele weken maken ze reeds wortels. Klimopstekje nemen met een klein plukje van die bruine hechtworteltjes en dan in de grond steken. Dat kan in een potje of direct in de volle grond. Goed vochtig houden en het wortelt als onkruid. Als je de toppen van een klimop stekt die bloeit (dat kun je zien aan de bladeren, die worden dan ronder van vorm, lijken dus niet meer op het karakteristieke klimopblad) dan krijg je bloeiende planten die niet meer klimmen maar struikvormig worden.
Gewoon stukjes uitzoeken met goede hechtwortels……

Graaf een stukje van je klimop onder (waarbij een blad boven de grond blijft). Onder het blad ontstaan vanzelf wortels zodat je op een gegeven moment dit stuk kunt lossnijden en elders planten. Het is zelfs mogelijk om en tak gewoon op de grond te deponeren, desnoods hier en daar een hoopje zand tegen het wegwaaien, over een poos kun je de tak losmaken, en gewoon knippen, dus van wortel tot wortel. Met een beetje mazzel heb je dan wel 10 stekken.

Tuininformatie