TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa 'The Fairy' - miniatuurroos, bodembedekkende roos en stamroos

Rosa 'The Fairy' - miniatuurroos en stamroosNaam: Rosa ´The Fairy´

Nederlandse naam: miniatuurroos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-10

Bloemkleur: zacht roos

Hoogte min-max: 0.6-0.6

Bladeren: klein

 

 

Rosa 'The Fairy' - miniatuurroos en stamroos

Informatie, teelt:

The Fairy bloeit rijkelijk vanaf eind juni met veelbloemige pluimen van kleine, gevulde roosjes. De kleur is lichtroze, in volle bloei iets verblekend. ´The Fairy´ is een echte doorbloeier, en bloeit tot de eerste nachtvorst door. Het blad is klein. Het struikje is zeer dicht vertakt en daardoor goed bodembedekkend.

Plantafstand 40 cm. Pas je ´The Fairy´ toe als bodembedekker? Snoei dan in het voorjaar telkens de takken met 1/3 in. Gebruik je ´The Fairy´ als struikroos? Snoei ze dan eind maart-begin april in tot 10 cm boven de grond.
Rosa ´The Fairy´ wordt regelmatig in pot aangeboden en kan je nu nog aanschaffen en planten.


Er zijn ook vele dochters op de markt, zoals ´Fairy Dance´ (bloedrood) en ´Fairyland´ (lichtrose)Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- geschikt voor groepsbeplantingen

 

Zie in de tuindokter voor ziekten en plagen van rozen

Behoort tot de bodembedekkende rozengroep

Bodembedekkende rozen zijn eigenlijk lage struikrozen, die met enkele bijeen of in grote oppervlakte kunnen worden geplant. Het zijn veelal robuuste, gemakkelijk te verzorgen rassen, die ofwel een dichte en gedrongen groeivorm hebben met talrijke loten, ofwel de grond bedekken met een dichte mat van lange, naar beneden gebogen of liggende loten.
Bodembedekkende rozen kunnen de grond snel en goed bedekken en op die manier onkruid tegengaan. Bovendien bloeien ze rijkelijk tot laat in de herfst. Zo vormen ze een feestelijk alternatief voor de over het algemeen egaalgroene bodembedekkers.

Bodembedekkende rozen zijn uitermate geschikt als groenvoorziening op steile hellingen of glooiingen, of om op muren te laten groeien zodat de lange loten naar beneden kunnen hangen. Ze zijn goed bestand tegen lichte schaduw, maar de diepere schaduw van bomen en struiken is nadelig. De meeste bodembedekkende rozen worden tegenwoordig vermeerderd door stekken en groeien dus op eigen wortel, zo behoren wilde grondscheuten tot het verleden.
Regelmatig snoeien is niet gunstig voor deze soorten, maar wel mogelijk. Normaal verwijdert men in het voorjaar slechts zieke en dode loten.


Behoort tot de Miniatuurrozen groep

Dit zijn zeer lage rozenstruikjes, zelden hoger dan 20-30 cm. Ze zijn geschikt voor de heidetuin, de rotstuin of de balkontuin en ook wel voor in potten en bakken. Men moet er dan wel op letten dat de planten niet uitdrogen. Ze zijn volkomen winterhard.
De meeste rassen bloeien goed door. 

Miniatuurrozen worden hetzelfde behandeld als polyantharozen (trosrozen). De takken worden in het voorjaar sterk teruggesnoeid. Voor perken of grotere oppervlakten zijn ongeveer 15 planten/m˛ nodig.

 
 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!