TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa bourboniana 'Variegata di Bologna' - bourbonroos

 

Rosa bourboniana 'Variegata di Bologna' - bourbonroos11565.htm

Naam: Rosa bourboniana 'Variegata di Bologna'

Nederlandse naam: bourbonroos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: parelmoerwit, purperen vlekjes

Hoogte: 1.8-2

Bladeren: -

Topkeuze

 

 

Informatie, teelt: 

Rosa 'Variegata di Bologna' is een van de spectaculairste rozen. Hij is in 1909 in ItaliŽ ontstaan. De afkomst is echter onduidelijk. Deze roos vormt massa's grote bolvormige, zuiver parelmoerwitte bloemen met diep purperkarmozijnrode streepjes en vlekjes. Bloeit overvloedig tijdens de zomermaanden en nog lichtjes in het najaar. Variegata di Bologna is een verrukkelijk geurende roos zo zo uit een grootmeesters schilderij lijkt te zijn gestapt. De roos groeit uit tot een sterken, overhangende struik van 1.8 m hoog en 1.5 m breed.

Standplaats:

Variegata di Bologna is een sterke roos maar vooral geschikt voor een warmere, beschutte plek op het zuiden. Vraagt een voldoende rijke plek, dus regelmatig bemesten met organisch meststof, compost of regelmatig mulchen.

Vermeerdering:

Door enten

Ziekten en plagen:

Zie bij algemene ziekten en plagen van rozen in de Tuindokter, http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Behoort tot de Bourbon rozengroep

Bourbonrozen staan tussen de oude en moderne rozen in. De eerste bourbonroos zou een kruising geweest zijn tussen Rosa chinensis en Rosa damascena. De benaming 'Bourbon' stamt af van Ile de Bourbon, een streek ten oosten van Madagascar. In het begin van de 19de eeuw werden vanuit deze streek de bourbonrozen naar Frankrijk gebracht.

Bourbonrozen combineren de ouderwetse bloemen vol bloemblaadjes met de na de zomer doorgaande bloei. Karakteristiek zijn de glanzende bladeren die meestal roodachtige tinten vertonen zoals bij de Chinese rozen.

Met zijn krachtige rozen, soms met weelderig, donker nieuw blad, moeten ze regelmatig worden gesnoeid: een lichte snoei van de bloeistengels na de eerste bloei en terugsnoeien tot 1/3 of meer laat in de winter. Oud of dun hout na de bloei weghalen.

De geur is vaak erg sterk en fruitig. De bloemen zelf zijn meestal vrij klein en zitten bijeen in trossen van 3 tot 7 of meer.

 

Standplaats lichtbehoefte

zon

plant met geurende eigenschappen

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!