TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Rosa - rozen

11606.htm

Naam: Rosa 'Schneewittchen' ®

Nederlandse naam: witte halfstam roos

Familie: Rosaceae

Bloeitijd: 5-9

Bloemkleur: fijn witte

Bladeren: groen, gezond

Informatie, teelt: 

Witte, rijkbloeiende floribunda roos met een gezond groen blad op stamhoogte. Dit stamhoogte varieert van 80 tot 120 cm. Doordat Schneewittchen® op stam gekweekt wordt, zijn de combinatiemogelijkheden bijna oneindig. Hij is gemakkelijk te combineren met lagere vaste planten, heesters of natuurlijk met andere trosrozen. De zachte kleuren in combinatie met oude, rust uitstralende materialen bepalen niet alleen binnen, maar zeker ook buitenshuis het beeld. Een plant die daar uitstekend op aansluit is Rosa Schneewittchen® zeker. De room- tot sneeuwwitte bloemen van Schneewittchen® zijn niet alleen talrijk, maar ze geuren ook nog eens heerlijk. Het is een roos die in alle opzichten past bij deze tijd. Toch is Schneewittchen® geen nieuwe soort. Een Duitse kweker selecteerde haar al meer dan veertig jaar geleden. Door de overvloedige bloei en gezonde groei, wordt de plant nu nog altijd gewaardeerd als een van de beste rozen. In het rozenland bij uitstek, Engeland, heeft Schneewittchen® al diverse hoge beoordelingen gekregen. In Nederland sleepte Schneewittchen® ooit de titel 'Toproos' in de wacht, wat hier een van de hoogste onderscheidingen voor een roos is.
kenmerken zich verder door hun mooie, volle groei.
Mocht u op zoek gaan naar deze roos, kijkt u dan ook naar de naam ‘Iceberg’. Dit is namelijk een veelgebruikte (foutieve) naam voor dezelfde plant.

Ziekten en plagen:

Schneewittchen® is net als vele andere rozen een sterke plant, maar zelfs bij deze topper kan wel eens sterroetdauw optreden. Het gaat hier om een schimmel. Die schimmel verraadt zich door het ontstaan van kleine zwarte vlekjes op de bladeren. Het blad wordt vervolgens helemaal geel en valt af. Zorg dat de struiken bij het planten op voldoende afstand van elkaar komen te staan. Kan de wind een beetje tussen uw rozenstruiken spelen, dan droogt het blad na regen of de ochtenddauw snel op. Alleen dat voorkomt in vele gevallen al dat uw roos last krijgt. Hoe zonniger het plekje hoe beter het is. Een natte zomer kan uw rozen parten spelen. Geen nood want is de daaropvolgende zomer wel weer goed, dan straalt ook een roos als Schneewittchen® weer.

Polyantharozen :

= floribundarozen groep
= perkrozen groep
= trosrozen

Het zijn :
- rassen met kleine, meestal enkele bloemen in trossen.
- rassen met grotere, alleenstaande bloemen in trossen.
- rassen die lijken op die van grootbloemige rozen.
NB: de lage rassen met kleine bloemen in trossen = Miniatuurrozen Groep.

Polyantharozen plant men meestal in vrij grote perken dicht op elkaar. Vaak plant men 1 ras per perk. De bloeirijkdom is veel groter dan van de grootbloemige rozen; niet alleen verschijnen er meer bloemen, maar ook bloeien ze veel langer door.
Sommige rassen zijn ook geschikt als snijbloem. Men kan ze ook uitstekend in speelse aangelegde beplantingen met struiken, gazon,.. toepassen. Voor een dergelijk gemengde beplanting kies je best rassen die met hun enkelvoudige bloemen nog een deel van hun oorspronkelijkheid bewaard hebben. De gevulde grootbloemige trossen en de grootbloemige groot trossenrassen kan men beter bij elkaar in perken planten.
Combinaties van rozen, grassen, vaste planten en houtige gewassen vormen alleen een bevallige aanblik als de hoogte en de kleur van de planten bij elkaar passen.

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!