TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa rugosa 'Alba' - rimpelroos

 

11638.htm

Naam: Rosa rugosa 'Alba'

Nederlandse naam: rimpelroos, botanische roos (veredeld)

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-9

Bloemkleur: witte bloei

Hoogte: 1.5-2

Bladeren: donkergroen

 

 

Informatie, teelt: 

Rosa rugosa 'Alba' is afkomstig uit Rusland, China en Japan. Omstreeks 1870 werd de roos naar Engeland gebracht. Bloeit van mei tot september, soms tot eind november. De bloemen zijn tot 10 cm groot met een gouden hart, enkel en zuiver wit met overlappende blaadjes. Geurend. De donkergroene bladeren vertonen een mooie, goudgele herfstkleur en zitten aan stevige takken met kleine stekels. De oude takken worden best regelmatig teruggesnoeid. Rosa rugosa 'Alba' is een schitterende roos met een opvallende uitstraling die nog versterkt wordt door de helderrode bottels en de fraaien herfsttint.

Standplaats:

Een plaatsje in de vol zon is aan te raden, maar ze doen het ook nog goed in de halfschaduw. Hij kan arme gronden en extreme condities goed verdagen. Vraagt een ruime standplaats daar de stuiken veel ondergrondse uitlopers vormen. Ook prima geschikt voor rozenhagen.

TK Plantengids macro-afbeelding 1024x800 pixels - http://www.tuinkrant.com/plantengids/ - ook verkrijgbaar op cd-rom

klik op oogje voor macro-foto

Bottels:

De bottels zijn binnenin week. De vorm meestal plat kogelrond en zo'n 2 tot 2.5 cm breed. Erg rijk aan vitamine C en provitamine A.

Vermeerdering:

Uit zaad of door het nemen van worteluitlopers

Ziekten en plagen:

Zie onder algemene ziekten en plagen van rozen bij de tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Rugosa rozen :

Het zijn vaak rechtopgaande struiken met onderaardse uitlopers. De dikke twijgen zijn bezet met stekels en stekelharen.

De botanische rugosa rozen worden opgekweekt uit zaad. Behalve die soorten die vermeld staan als VEREDELDE botanische roos, zijn deze rozen vegatief (uit zaad) vermeerderd. Alle échte botanische rozen, dit zijn de natuurlijke soorten, hebben min of meer wijd opende bloemen. In de regel bloeien ze éénmaal per jaar. Bij sommige soorten komen er in de herfst mooie bottels. Botanische rozen worden gebruikt in parken en tuinen, vooral in windkeringen of voor versteviging van taluds en steile wanden. Het zijn uitstekende uitwijkplaatsen voor vogels, die er in de herfst een rijke voedingsbron (rozenbottels) aantreffen.

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!