TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Rosa rugosa - rimpelroos

11651.htm

Naam: Rosa rugosa

Nederlandse naam: rimpeleroos, bottelroos, botanische, wilde roos

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: roos

Hoogte: 2

Bladeren: donkergroen, glimmend

 

 

Informatie, teelt: 

Rosa rugosa is inheems in de gematigde en noordelijke delen van Oost-AziŽ tot aan de Koerilen, Kamtsjatka en Sachalin. Hij behoort tot de belangrijkste botanische roos voor het vorman van hagen, houtwallen en voor het begroeien van hellingen en taluds. De donkergroene bladeren vertonen een mooie, goudgele herfstkleur. De bladeren zijn bovenaan rimpelig en glanzend donkergroen. De roze bloemen die verschijnen van juli tot september, zijn komvormig en 6 tot 10 cm breed.

Standplaats:

Een plaatsje in de vol zon is aan te raden, maar ze doen het ook nog goed in de halfschaduw. Vraagt een ruime standplaats daar de stuiken veel ondergrondse uitlopers vormen.

Bottels:

De bottels zijn binnenin week. De vorm meestal plat kogelrond en zo'n 2 tot 2.5 cm breed. Erg rijk aan vitamine C en provitamine A.

Vermeerdering:

Uit zaad of door het nemen van worteluitlopers

Ziekten en plagen:

Rosa rugosa is een vitale en sterke plant die weinig gevoelig is voor ziekten.

Zie verder ook onder algemene ziekten en plagen van rozen bij de tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter 

Behoort tot de rugosa rozengroep

Het zijn vaak rechtopgaande struiken met onderaardse uitlopers. De dikke twijgen zijn bezet met stekels en stekelharen.

De botanische rugosa rozen worden opgekweekt uit zaad. Behalve die soorten die vermeld staan als veredelde botanische rozen, zijn deze rozen vegatief (uit zaad) vermeerderd. Alle ťchte botanische rozen, dit zijn de natuurlijke soorten, hebben min of meer wijd opende bloemen. In de regel bloeien ze ťťnmaal per jaar. Bij sommige soorten komen er in de herfst mooie bottels. 

Botanische rozen worden gebruikt in parken en tuinen, vooral in windkeringen of voor versteviging van taluds en steile wanden. Het zijn uitstekende uitwijkplaatsen voor vogels, die er in de herfst een rijke voedingsbron (rozenbottels) aantreffen.

 

Topkeuze

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

 

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!