TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosa - RosaceaeRozen komen in het wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Ze groeien hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat, hoewel enkele soorten in zuidelijke gelegen streken worden aangetroffen. De botanici van onze tijd kennen ongeveer 250 verschillende soorten en talrijke daartoe behorende natuurlijke variëteiten. De roos staat symbool voor liefde, geluk, vreugde, schoonheid en blijdschap. De roos is echter ook het symbool van stilzwijgendheid. Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes symboliseren de zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Rosa - rozen 

14780.htm

Naam: Rosa 'Ballerina'

Nederlandse naam: bodembedekkende, herbloeiende heesterroos

Familie: Rosaceae

Bloeitijd: 6-10

Bloemkleur: zachtroze+wit hart

Informatie, teelt:

Ballerina is een bodembedekkende, herbloeiende heesterroos. Zeer interessant om in groep aan te planten. Ballerina bloeit met zachtroze, enkele, kleine bloemen met een wit hart, van juni tot aan de vorst. Middelmatig hoge groei, van 60 tot 80 cm. De groei is middelsterk te noemen. Voor bodembedekking plant je 2 tot 3 rozen/vierkante meter. Ballerina vormt snel nieuwe scheuten die deels rechtop en deels overhangende groeien. Jaarlijks 1/3 terugsnoeien.

Behoort tot de bodembedekkende rozengroep

Bodembedekkende rozen zijn eigenlijk lage struikrozen, die met enkele bijeen of in grote oppervlakte kunnen worden geplant. Het zijn veelal robuuste, gemakkelijk te verzorgen rassen, die ofwel een dichte en gedrongen groeivorm hebben met talrijke loten, ofwel de grond bedekken met een dichte mat van lange, naar beneden gebogen of liggende loten.
Bodembedekkende rozen kunnen de grond snel en goed bedekken en op die manier onkruid tegengaan. Bovendien bloeien ze rijkelijk tot laat in de herfst. Zo vormen ze een feestelijk alternatief voor de over het algemeen egaalgroene bodembedekkers.

Bodembedekkende rozen zijn uitermate geschikt als groenvoorziening op steile hellingen of glooiingen, of om op muren te laten groeien zodat de lange loten naar beneden kunnen hangen. Ze zijn goed bestand tegen lichte schaduw, maar de diepere schaduw van bomen en struiken is nadelig. De meeste bodembedekkende rozen worden tegenwoordig vermeerderd door stekken en groeien dus op eigen wortel, zo behoren wilde grondscheuten tot het verleden.
Regelmatig snoeien is niet gunstig voor deze soorten, maar wel mogelijk. Normaal verwijdert men in het voorjaar slechts zieke en dode loten.

geurend

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!